Renate, de weddingplanner en haar visie op Hindoehuwelijken

Renate, de weddingplanner en haar visie op Hindoehuwelijken

In onze afgelopen uitzending van presentator Narsingh Balwantsingh ‘Geluk in het Hindoehuwelijk’ trouwden newly weds Madhevie en Satish volgens de hindoeritus. Een prachtige bruiloft georganiseerd door weddingplanner Renate Badloe. Zij is afgestudeerd aan de opleiding Leisure Management en startte vier jaar geleden geleden met Classy Affairs – Weddings & Events. Wij van OHM zijn benieuwd naar haar ervaringen als weddingplanner en haar visie op Hindoehuwelijken. 

Hoe ben je op het beroep weddingplanner gekomen?
Tijdens mijn opleiding Leisure Management koos ik het laatste jaar voor de zakelijke evenementen branche. Ik was werkzaam bij een evenementenbureau en tuimelde op het idee bruiloften te organiseren, in 2009 startte ik voor mezelf. Het sprak me voornamelijk aan doordat ik mijn kennis en werkzaamheden kon combineren met een veel leukere doelgroep.

Wat doet een weddingplanner?
Mijn dienstverlening bestaat in het kort uit drie elementen: weddingplanning, professioneel ceremoniemeesterschap en ontwerp & styling. Weddingplanning is de selectie van leveranciers passend bij de bruiloft op basis van het budget. Vooral het zakelijk aspect komt naar voren. Belangrijk is dat ik het budget bewaak, niet overschrijdt en kostenbesparend en creatief invul. Door mijn netwerk en opgebouwde relaties garandeer ik correcte prijs/kwaliteit verhoudingen en betrouwbaarheid.

Het ceremoniemeesterschap houdt in dat ik op de dag zelf de bruiloft op de achtergrond coördineer, aanstuur en het aanspreekpunt ben voor alle partijen. Alvorens maak ik een draaiboek voor het bruidspaar, de familie en alle leveranciers zodat iedereen weet wat te doen.

Als laatst ontwerp & styling; hierbij komt vooral mijn creativiteit kijken. De basis van elke bruiloft is mijn eigen definitie van Fusion; het laten samensmelten van tradities, culturen en families. Ik ontwerp een persoonlijk bruiloftsconcept waarin elk onderdeel op elkaar is afgestemd. Voor mij moet elke bruiloft naast anders en apart vooral ‘eigen’ zijn. Het ultieme doel; bruiloften die mijn koppels weerspiegelen.

Je organiseert dus ook Hindoestaanse bruiloften..
Drie jaar geleden stond ik op de India Day waar ik veel positieve respons kreeg van Hindoestanen over mijn diensten als weddingplanner. Tot dat moment organiseerde ik Westerse bruiloften. Naar aanleiding hiervan heb ik toen als eerste weddingplanner in Nederland een focus gelegd op Hindoestaanse bruiloften en koppels met verschillende culturele achtergronden. Van de twaalf bruiloften die (tot nu toe) staan in 2013 zijn acht voor Hindoestaanse koppels waaronder vier volgens de Hindoeritus.

Leuk aan Hindoestaanse bruiloften is dat het familie aangelegenheid is. Bij de eerste vrijblijvende kennismaking nodig ik daarom direct de gezinnen uit. Veel beslissingen worden in overleg met ouders genomen, vaak omdat ze een groot deel financieren. Een goede klik met ouders en familie is voor mij daarom minstens zo belangrijk als die met het bruidspaar.

Wat maakt volgens jou een huwelijk succesvol?
Tijdens de voltrekking van een Hindoehuwelijk vinden prachtige rituelen plaats en maak je mooie beloften aan elkaar. Als je deze als basis meeneemt in het leven en de beloften aan elkaar nakomt, vormt dit naar mijn idee een sterke basis voor een goed huwelijk.

Hoe worden de religieuze aspecten geregeld bij de bruiloft van een Hindoe-stel?
Dit hangt van het koppel af. Het is mogelijk dat ik deze aspecten verzorg maar bijvoorbeeld de pandit is vaak een familie pandit. En waar de een moeite heeft met het vinden van een locatie, hebben anderen nog enkel de maroh of nachaniya nodig. Ik verzorg dus datgeen waar een koppel om vraagt.

Merk jij dat stelletjes bij kleinere huwelijken meer gericht zijn op de tradities dan de hele poespas die er bijkomt?

Dat is niet afhankelijk van de grootte. Ik heb koppels die hun Receptie groot vieren en het Hindoehuwelijk bewust intiem. Het is ook niet vanzelfsprekend dat de huwelijksvoltrekking centraal staat. Dit kaart ik daarom altijd aan en geef aan dit zelf te sturen als het prioriteit is. Ik adviseer o.a. de maroh centraal te plaatsen, een microfoon bij de pandit en boekjes met uitleg van rituelen in het Nederlands. Met een toegankelijke en interessante ceremonie probeer je te voorkomen dat gasten alleen op het feest wachten.

Uit studie blijkt dat getrouwde mensen gemiddeld gelukkiger zijn dan als ze niet getrouwd zijn, dus samenwonend. Hoe denk jij daarover? Zie jij dat terug in jouw georganiseerde trouwerijen?  Of heb je misschien zelf stelletjes meegemaakt die eerst samenwonen en dan trouwen?
Ik maak beiden mee en zie geen verschil, het is gewoon een andere beleving. Of je nu samenwoont en gaat trouwen of het ouderlijk huis verlaat, je gaat in beide gevallen een nieuwe levensfase in.

En ben jij getrouwd?
Nee, ik ben nog ongehuwd

Een goed voorbeeld van een door jouw georganiseerde huwelijk is dat van Madhevie en Satish?
Ja, de familie speelde een grote rol in de organisatie en planning en de gasten werden er goed bij betrokken. De huwelijksvoltrekking stond centraal. de pandit vertaalde alles naar het Nederlands en sprak door een microfoon. Het bruidspaar was gelukkig en de familie en gasten waren zeer tevreden, een geslaagde bruiloft!

Delen via:
comments powered by Disqus