Hindoewijzer: Antyeshti samskara – overlijdensrituelen

Radio 5:

Pt. Haridath Biseswar en Rajesh Thakoerdath presenteerden onlangs een animatiefilm over de overlijdensrituelen bij hindoes.

Pashupatinath - Cremations

Antyeshti samskara – overlijdensrituelen

De hindoe gelooft dat het Atma door de tijd heen van belichaming naar belichaming gaat,ofwel reïncarneert, totdat het zo verfijnd is, dat het volledig opgaat in het Brahman. Dan is de evolutiecyclus van de mens voltooid en keert hij niet meer in een lichaam terug. Om die reden streeft een hindoe naar steeds verdere vervolmaking in zijn leven op aarde.

In elk leven gaat hij door een aantal fasen. De riten die deze stadia accentueren worden Samskara’s genoemd. De Samskara’s hebben ten doel een zuiverende, beschermende en evoluerende werking teweeg te brengen. Ze geven een spiritueel accent aan de belangrijke momenten in het leven, van de geboorte tot aan de crematie. Er zijn 16 belangrijke Samskara’s oftewel sacramenten.

Hindoes maken animatiefilm over overlijdensrituelen

Pt. Haridath Biseswar en Rajesh Thakoerdath presenteerden onlangs een animatiefilm over de overlijdensrituelen bij hindoes. In deze tekenfilm laten ze de kijker zien, welke handelingen je moet verrichten en welke rituelen uitgevoerd moeten worden om het dode lichaam te cremeren en de ziel te begeleiden.

Vóór het vertonen van de animatiefilm sprak onze verslaggever met beide heren over het nut van deze voorlichtingsfilm. Wat heeft hun ertoe bewogen om de film te maken?

Hindoewijzer

15-11-2014

19.00u – 19.20 u

 

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus