Hindoewijzer: De heilige geschriften uit India

Radio 5:

Veel mensen kennen wel de grote geschriften uit de Indiase traditie, waaronder de Mahabaratha, de Bhagavad Gita en de Ramayana.

Maar het hindoeïsme kent nog veel meer – vaak onbekendere – parels waaronder de Ashtavakra Gita en de Vijnana Bhairava Tantra. Wat kunnen deze geschriften ons leren? Hebben deze parels uit de Indiase spirituele traditie nog een betekenis voor deze tijd?

De Bhagavad Gita komt voor in het 6e boek van het epos Mahabharata (het grootste epos aller tijden) en bestaat uit 700 shloka’s (verzen) die in 18 hoofdstukken zijn gerangschikt. De Bhagavad Gita is zowel in India als daarbuiten het meest populaire filosofische geschrift dat India heeft voortgebracht. Hoewel het een klein werk is, bestaande uit 18 hoofdstukken en ca. 700 verzen, heeft het volgens arts Mehdi Jiwa door de eeuwen heen velen uit Oost en West geïnspireerd.

Alfred Smits spreekt met passie over de Vijnana Bhairava Tantra, een kleine, maar wonderschone samenvatting van het hindoeïsme. De Vijnana Bhairava Tantra is een van de oudste handboeken op het gebied van yoga en meditatie en voert ons mee naar een wereld buiten tijd en ruimte.
Michiel Neervoort is werkzaam als yogaleraar aan het Anna Yoga Centrum in Arnhem. Hij is onder de indruk van de Ashtavakra Gita, ook wel Ashtavakra Samhita genoemd. Het gaat om een verhandeling over Advaita Vedanta, toegeschreven aan de wijze Ashtavakra. De Ashtavakra Gita is in het Westen niet zo bekend; zij geeft uitdrukking aan de hoogste leer der Upanishaden.

De Ramayana, het epos dat is geschreven door Valmiki in het Sanskriet en later door Tulsidas vertaald in de volkstaal het Awadhi, vertelt het levensverhaal van Shri Ram en zijn vrouw Sita. De Ramayana kan gezien worden als de geschiedenis van de ontwikkeling van het menselijk bewustzijn, het pad van duisternis naar het Licht. De hoofdpersoon Rama de belichaming van de Heelheid van het leven die altijd weer overwint. Ashish Mathura is pandit. Wat is voor hem zo boeiend aan de Ramayana.

Hindoewijzer

Zaterdag 14 november 2015,  19.30 – 20.00 uur op Radio 5

Delen via:
comments powered by Disqus