Hindoewijzer: Jagarnath Lachmon

Radio 5:

Jagarnath Lachmon introduceerde in Suriname de universele leus 'Eenheid in verscheidenheid'.

De aanloop naar de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 werd gekenmerkt door dreigende raciale conflicten, vooral tussen Hindoestanen en Creolen. Het gevolg was dat uiteindelijk ongeveer de helft van de Surinaamse bevolking het land verliet en koos voor een zekere toekomst in Nederland.

Dat het niet tot raciale onlusten zoals in het buurland Guyana tussen beide groepen is gekomen, is vooral te danken aan de tolerante opstelling van de Hindoestaanse politieke leider Jagarnath Lachmon die met zijn verbroederingspolitiek de bevolking tot kalmte maande. Maar achter hem stond de partij-ideoloog mr. dr. J.H. Adhin die opkwam tegen bekrompen nationalisme .

Tegelijkertijd hamerde hij steeds erop dat Suriname als multi-etnisch land de leer van “Eenheid in Verscheidenheid” diende na te streven.

Dit uit de Vedanta-filosofie stammend ideaal  garandeert dat in multiculturele samenlevingen begrip en respect voor elkaar en elkaars culturele achtergronden de enige weg is naar een vreedzame toekomst. OHM-televisie wijdde in 1997 een filmportret aan de heer Adhin.

OHM-reporter Moti Marhé sprak in Suriname met de bekende notaris mr. Carlo Jadnanansingh en Adhins zoon drs. Rakesh Adhin over de impact van Adhin op hen en de Surinaamse samenleving.

Hindoewijzer ( Op de afspeellijst van de Hindoewijzer te beluisteren vanaf 30 min.)

zaterdag 14 februari 2015

19.30 – 20.00 uur

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus