Lotusvijver: Lessen van de Bhagavad Gita

Radio 5:

Dat is de grote les die de Bhagavad Gita ons leert.

5862626719_58e10321c3_z

Lessen van de Gita

Gita Jayanti is een hindoe-feestdag waarop de Srimad Bhagavad Gita centraal staat. De Gita komt voor in het 6e boek van het epos Mahabharata (het grootste epos aller tijden), en bestaat uit 700 shloka’s (verzen) die in 18 hoofdstukken zijn gerangschikt.

De Bhagavad Gita is zowel in India als daarbuiten het meest populaire filosofisch geschrift dat India heeft voortgebracht. Hoewel het een klein werk is, bestaande uit 18 hoofdstukken van ongeveer 700 verzen, heeft het door de eeuwen heen velen uit Oost en West geïnspireerd.

Hoe koGita Jayanti - 1mt dit? Het is niet moeilijk om de parallellen te vinden tussen de situatie van prins Arjuna, die op het punt staat een grote oorlog te beginnen, en de verschillende momenten van strijd in ons eigen leven.

Arjuna wist niet meer wat zijn taak in het leven was. Met deze vraag worstelen velen van ons. De woorden van Krishna helpen niet alleen Arjuna, maar ook de moderne mens bij het beantwoorden van deze belangrijke vraag.

Dr. Mehdi Jiwa is patholoog-anatoom en een groot kenner van de Indiase spirituele traditie. Wat de Bhagavad Gita hem geleerd heeft is dat alle talenten die we hebben, ten volle moeten worden ontplooid. Maar er schuilt een gevaar in. Dit betekent dat we naar binnen moeten kijken om te zien welke van onze talenten aan het licht mogen komen. En dat we niet afhankelijk zijn van wat onze ouders, wat onze omgeving wil.

4603906009_179c598e09_zWe moeten heel eerlijk in de spiegel van onze ziel kunnen kijken. Welke van onze talenten komen het beste uit de verf?

Mehdi Jiwa is er helder in: “Ieder mens krijgt als hij geboren wordt,” zo meent Mehdi Jiwa, ‘tal van mogelijkheden mee.”

Je zou dat talenten kunnen noemen. Waar het op aankomt is dat mensen in de loop van hun leven gaan ontdekken wat die talenten zijn. Je zou ook kunnen zeggen: dat ze gaan ontdekken waarvoor ze ‘in de wieg gelegd zijn’.

Vervolgens mogen die talenten worden ontwikkeld middels onderwijs en opvoeding. Tenslotte worden onze talenten ter beschikking gesteld aan het geheel, aan de samenleving. Dat is de grote les die de Bhagavad Gita ons leert.

Radio 5: zondag 7 december 00.00 – 01.00 uur

 

 

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus