Lotusvijver: Als liefde spreekt….

Radio 5:

Waarom is het de moeite waard om de liefde als uitgangspunt te nemen?

couple

“Steeds meer mensen durven te vertrouwen op de kracht van liefde,” zegt schrijver en publicist Ivo Valkenburg. “Artsen, journalisten, architecten, leraren, studenten, managers, ondernemers en wetenschappers. Mannen, vrouwen en kinderen. Uit alle landen van de wereld. Vanuit elke religie, levensbeschouwing, politieke overtuiging of status.”

“Ze hebben allemaal besloten weer volop mens te zijn,” zo betoogt Valkenburg. “Om echt thuis te komen bij zichzelf, de medemens, de natuur en de samenleving. Om de zin van het leven te vinden in het uitschenken van het authentieke zelf.” In zijn boek “Louter leven”  laat Valkenburg zien hoe liefde de mens kan helpen boven de wereld van de dualiteit uit te stijgen.

Dualiteit wordt in het hindoeïsme dvaita genoemd. A-dvaita staat voor non-dualiteit. Liefde kan ons helpen ons Ware Zelf te ontdekken, ons Atman, in de taal van het hindoeïsme.

“Waar mensen vernieuwen,” zo betoogt Valkenburg, “ontstaat ook vernieuwing en vitaliteit in bedrijven en organisaties. Klassieke organisatie- en verdienmodellen, gebaseerd op angst, controle en beheersing, worden stapje voor stapje ingeruild voor nieuwe structuren op basis van betekenis, vrijheid en autonomie.

Wat levert de liefde ons op? Hoe breng je de liefde in praktijk?”

Zondag 11 januari 00.00 uur

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus