Lotusvijver: Wie lacht niet die de mens beziet?

Radio 5:

Mensbeelden, godsbeelden en maatschappijbeelden. Of we nou gelovig of religieus zijn of niet, we hebben allemaal een beeld van hoe de mens eruit ziet.

Bhagavad Gita: Krishna instrueert Arjuna

En datzelfde geld ook voor God en de samenleving. In de Bhagavad Gita, dat prachtige wijsheidsgeschrift uit het oude India onderwijst Krishna generaal Arjuna in de kunst van het vechten. En met dat vechten wordt de strijd des levens bedoeld. Krishna leert Arjuna te kijken naar de beelden die hij heeft van God, mens en samenleving.

Want waar gaat de Bhagavad Gita over? Over vragen als: Wie ben ik, Wat is het doel van mijn leven, Hoe word ik gelukkig, Wat is liefde? Is er zoiets als een ‘God’ en wie of wat is dat dan?

Deze vragen hebben de mens vanaf het begin der tijden geïnspireerd en gemotiveerd tot een spirituele zoektocht. En al meer dan 5000 jaar heeft de Bhagavad Gita mensen van verschillende achtergronden en tradities de antwoorden gegeven. De Bhagavad Gita wordt door zowel oosterse als westerse geleerden gezien als een van de belangrijkste spirituele geschriften ter wereld. De Gita is een onderdeel van het magistrale hindoe-epos de Mahabaratha. Veel grote leraren der aarde hebben het gedachtegoed uit de Gita uitgewerkt in filosofie, in yoga.

Stichting Dru Netherlands heeft een prachtig boek uitgegeven “ Op weg met de Bhagavad Gita”. Hans Wentink van de Stichting Dru Netherlands was betrokken bij de vertaling van dit werk in het Nederlands.  Het boek “Op weg met de Bhagavad Gita” bestaat uit twee delen. Deel 1 heet De essentie van de reis en is een soort verhalenboek bij de Gita. Deel 2 heet de reisgenoot en is een spiritueel kompas door ons mensenleven. De boeken kosten samen 39,50.

Lotusvijver:

Wie lacht niet die de mens beziet?

Zondag 29 maart 00.00 uur, Radio 5

(Op de nacht van zaterdag op zondag)

 

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus