Lotusvijver: Hoe te mediteren?

Radio 5:

Zoveel leraren zoveel meditatietechnieken. Soms zien we door de bomen het bos niet meer. Wat is nu de beste manier om te mediteren en hoe weet je of je het goed doet?

Kern
mediterende_shiva(1).gifDoor de verschillende meditatietechnieken die worden aangeboden zien we soms niet meer waar het in de kern om gaat. Want waarvoor mediteren we? De een wil rust, de ander wil devotie ervaren en weer iemand anders streeft naar de toestand van het getuige-bewustzijn.

Yoga tratak
Ingrid_van_Dijk_2(2).gifIngrid van Dijk is yogadocente. De yoga staat voor verbinding tussen de individuele ziel met de het Allerhoogste. Deze toestand wordt bereikt door de wervelingen van de geest tot rust te brengen. De ademhalingsoefeningen, de lichaamshoudingen en ook de meditatie oefeningen dienen dat uiteindelijke doel. In de yogatraditie is de meditatietechniek van de tratak. Dat is het zien van de vlam van een lampje. Op die manier wordt de geest op één punt gericht. Maar er is veel kritiek op de manier van mediteren.

Visualisatie
Coen van der Kroon beoefent een visualisatietechniek als meditatie. Hij ziet enkele heiligen, of entiteiten in zichzelf rondom zijn hart. Vervolgens verricht hij vereringrituelen. Coen van der Kroon is zich ervan bewust dat de entiteiten projecties van hemzelf zijn en hem op die manier bewustmaken van zijn innerlijke potenties.

Getuigebewustzijn in zen
handen.gifBrigitte van Baren is zenmeester. Zij beoefent de zentechniek die erop gericht is het getuige-bewustzijn te ontwikkelen. Men wordt zich bewust van de gedachten die aan de geest voorbij trekken. De mediterende moet zich niet inlaten met de inhoud van de gedachten. Op die manier ontstaat er afstand en rust. En het besef groeit dat er in de leegte van het getuige-bewustzijn een zekere volheid aanwezig is.

In de Lotusvijver worden deze drie basisprincipes van de meditatie aan de hand van persoonlijke verhalen toegelicht.

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus