OHM: Hindoewijzer – De Mahabharata

Radio 5:

In deze uitzending praten we over de Mahabharata die nu weer actueel is vanwege het nieuwe boek Mahabharata dat wordt gepresenteerd. Tevens zendt een Indiase TV-zender de serie Mahabharata uit via KPN en UPC, deze wordt door duizenden Nederlandse Hindoes en mensen die het Hindoeïsme een warm hart toedragen bekeken worden.

De Mahabharata, soms gewoon Bharata genoemd, is een zeer omvangrijk religieus en filosofisch epos uit India. Samen met de Ramayana vormt het een belangrijke culturele hoeksteen van het Hindoeïsme. De Mahabharata is het op twee na grootste literaire werk van de wereld na het epos van koning Cesar en Manas. Met zijn enorme filosofische diepgang en grote reikwijdte vormt de Mahabharata als het ware de belichaming van zowel Groot India (en de wereld) als van haar rijke spirituele traditie. In zijn reikwijdte is de Mahabharata meer dan slechts een verhaal over koningen en prinsen, heiligen en wijzen, demonen en goden.

Vyasa die het verhaal dicteerde, zei dat de Mahabharata zich onder andere richt op het verklaren van de vier levensdoelen: Kama (begeerte), Artha (rijkdom), Dharma (spirituele doel), Moksha (bevrijding). Het verhaal komt tot zijn hoogtepunt in Moksha wat door velen in India en daarbuiten wordt gezien als het ultieme menselijke levensdoel. Karma en dharma spelen een integrale rol in de Mahabharata.

Binnenkort verschijnt een bijzondere vertaling van dit omvangrijk werk bij SA Uitgeverij in Amsterdam. In deze Hindoewijzer een gesprek met de vertaler van de Mahabharta, Arthur Kooyman. Heeft dit zijn leven veranderd?

Delen via:
comments powered by Disqus