Dharma volgens de Mahabharata

 

Dharma.jpgDe Mahabharata is de grote oorlog die in het oude India vele duizenden jaren geleden heeft plaatsgevonden met als doel: recht en orde herstellen. Dit gebeurde omdat de samenleving van toen moreel en ethisch sterk in verval was. Meer dan een historische betekenis heeft de Mahabharata vooral een symbolische betekenis. Voor de meeste mensen staat de Mahabharata symbool voor de innerlijke strijd die wij elke dag in onszelf voeren wat betreft het maken keuzes als wel of niet handelen. In dit kader is de Mahabharata ook nu nog veel Hindoes een belangrijke inspiratiebron voor de inrichting van hun leven. Zo ook voor publicist en wetenschapper Gurucharan Das.
In zijn boek ‘the diffulculty of being good schrijft hij over dilemmas in zijn leven die hij met behulp van inzichten uit de Mahabharata wist op te lossen. In deze documentaire zijn visie op de Mahabharata in relatie tot leven van alledag.

 

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

De Mahabharata is de grootste literaire tekst uit India. De Mahabharata vertelt het verhaal van twee groepen neven, de vijf zonen van de overleden koning Pandu, de vijf Pandavas, en de honderd zonen van de blinde koning Dhritarashtra, de Kauravas. Zij werden grote rivalen en stonden tegenover elkaar in de oorlog voor de verovering van het voorouderlijke Bharata Kingdom, met de hoofdstad Hastinapura aan de Ganga rivier in Noord India. Wat interessant is binnen dit conflict is het grote aantal individuele doelen die de vele personen binnen dit verhaal nastreven en de verscheidene persoonlijke conflicten, ethische puzzels en verschillende wendingen dat het verhaal overweldigende krachtige ontwikkelingen geven.

 

Gurucharan Das is een wetenschapper, schrijver en publieke opiniemaker in India. Hij schrijft columns voor 6 Indiase kranten in het Hindi, Engels, Telugu en Marathi en af en toe publiceert hij ook in Wall Street Journal, Financial Times en Newsweek. Hij heeft filosofie gestudeerd aan de Havard University. En is jarenlang directeur geweest van de levensmiddelenfabrikant Procter & Gamble in India. Zijn bekendste boeken zijn The difficulty of being good en Unbound.

 

Delen via:
comments powered by Disqus