OHM: Bouwen aan een betere samenleving

NED 2:

De wereld staat in brand lijkt het wel. Gewapende conflicten in de voormalige Sovjet Unie, escalaties in het Midden Oosten tussen Israel en Palestina, terwijl de terreurorganisatie Isis bloed en verderf zaaiend oprukt in Irak.

De bloederige beelden die op het journaal langskomen houden menigeen bezig. Ondertussen zien we dat de Nederlandse jeugd ook behoorlijk de beest uithangt en zichzelf in coma zuipt, terwijl het onderlinge geweld zorgwekkende vormen aanneemt.

Het is een ontwikkeling die niet alleen besproken wordt op verjaardagen of in kroegen en bejaardentehuizen, maar ook op scholen en in de nationale politiek. Het lijkt alsof er totaal geen maatschappelijk besef en verantwoordelijkheidsgevoel meer leeft in de samenleving. Het besef dat bepaald gedrag gevolgen heeft en dat we niet voor onszelf leven maar deel uitmaken van een groter geheel.

De overheid heeft haar zorgen omgezet in beleid en introduceerde de verplichte maatschappelijke stage en stimuleerde op die manier de maatschappelijke verantwoordelijkheid bij jongeren.

Gelukkig zijn er ook jongeren die niet alleen maar voor zichzelf leven en zich wel degelijk vrijwillig inzetten voor een betere samenleving, zonder dat de overheid hen daarvoor hoeft te verplichten.

In deze uitzending volgen we hindoejongeren die zich gegroepeerd hebben in stichtingen en verenigingen en zich bezig houden met vrijwilligerswerk.

Deze hindoejongeren gaan uit uit van het Hindoeïstische principe: Vasudhaiva Kutumbakam. Dit betekent letterlijk, dat alles wat de schepping heeft voortgebracht deel uitmaakt van een groter geheel, dus verbonden is met elkaar.

Vanuit dit principe nemen ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheid met als doel:

Bouwen aan een betere samenleving.

Delen via:
comments powered by Disqus