OHM: Holika Dahan: Vooravond van Holi

NED 2:

Elkaar besprenkelen met water, verfpoeder, dansen en muziek maken. Het is binnenkort weer Holi. Het Hindoe feest waar de kleur letterlijk vanaf spat, dit wordt ook in ons land massaal gevierd door de Hindoes. De oorsprong van dit uitbundige feest ligt in de natuur, de mythologie en de histories van de Hindoes. In deze uitzending zien we hoe verschillende Hindoes zich verheugen op het Holifeest, met de chautaal als muzikale leidraad.

Wat gaat er vooraf aan dit eeuwenoude religieuze festijn? Hindoes in Nederland worden gevolgd in hun aanloop naar het feest, vanaf het religieuze startsein voor Holi, een maand eerder op Vasant Panchami tot aan de Holika Dahan, de vooravond van Holi.

Met het planten van de Holika wordt het startsein gegeven voor de voorbereidingen. In Amsterdam Zuidoost wordt de Holika geplant onder muzikale begeleiding van de Naujawan Chautaal groep Amsterdam. Zij doen een gebed, een klein offerritueel en brengen een chautaal ten gehore. Pandit en lid van de chautaalgroep Jagdish Bindesrisingh is bij het ritueel aanwezig en vertelt over de betekenis van Holi vanuit de Sanatan Dharm.

Chautaals zijn levensliederen ter ere van God Ram en Krishna. Het zingen van de chautaal is een oude traditie die door een aantal chautaal groepen in Nederland in stand wordt gehouden. In deze uitzending volgen we twee Nederlandse chautaal groepen; de Naujawan Ramayan Samaadj uit Amsterdam en de Kaylaash Chautaal Semaaj uit Almere. Wat beweegt deze muzikanten om deze traditie jarenlang in stand te houden? Wat betekent het voor hen en hoe bereiden zij zich voor op het Holi feest?

Delen via:
comments powered by Disqus