OHM: Ontwikkeling na de immigratie (deel 2)

NPO 2:

“In deel 1 van het programma 'OHM Kunst & Cultuur: Ontwikkeling na de immigratie' (uitgezonden op 30 en 31 mei 2015) heeft OHM de Hindoestaanse immigratie belicht door de ontwikkeling van kunst en cultuur sinds de immigratie in beeld te brengen. In deel 2 gaat OHM op bezoek bij nog een aantal kunstenaars.”

We gaan op bezoek bij nog een aantal kunstenaars. Eén voor één leveren zij een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de hindoestaanse kunst en cultuur.

Er is aandacht voor de auteur Frank Krishna, die in eigen beheer tientallen boeken heeft uitgegeven. Hij vertelt voor welke uitdagingen hij tijdens zijn carrière is komen te staan.

De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh heeft diverse culturele en literaire festivals geïnitieerd in Den Haag. Ook nam hij het initiatief tot de realisatie van het Nationaal Hindoestaans Immigratiemonument in Den Haag. Naast zijn politieke leven heeft hij zich toegelegd op het schrijven van proza en poëzie.

Siddharth Kishna is een sitarspeler die vele jaren les heeft gevolgd bij bekende guru’s. Hij legt uit hoe gecompliceerd de Indiase klassieke muziek is.

Jennifer Bhagwandin is popzangeres en was één van de eerste kandidaten van The Voice of Holland. Zij zingt naast Engelstalige nummers ook Hindi-liederen.

De bekende ‘Khajri’-muziek werd na de jaren zestig bijna niet meer ten gehore gebracht. Gelukkig is er nog een muziekgroep die deze muziekstijl in leven houdt: Surmala.

In de loop der jaren is er veel geëxperimenteerd met de Baithak Gana-muziek. Op de immigratieviering van 2013 verrasten de artiesten het publiek met een fusion van Baithak Gana-muziek, die zij samen met het wereldberoemde Metropole Orkest uitvoerden.

In Nederland zijn er weinig Hindoestaanse kunstenaars die schilderen of andere kunststukken vervaardigen. Waldo Koendjbiharie is een kunstenaar van de nieuwe tijd. Hij creëert met zijn fotocamera aparte kunstwerken.

Avinash Soekhram is een toneelspeler en schrijver van de vierde generatie. Ondanks de vele obstakels waar hij als nieuwkomer tegenaan liep, is hij erin geslaagd om zijn toneelstukken op te voeren, zowel in Nederland als in Suriname.

Mevrouw Chandra Sukhai is de oudste Indiase klassieke dansdocente in Nederland. Zij is op haar tachtigste nog steeds actief in haar dansschool. Voor haar bijdrage aan de ontwikkeling en bevordering van de Indiase danskunst heeft ze verschillende onderscheidingen gekregen. Eén daarvan is een koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje Nassau.

OHM Kunst & Cultuur

Ontwikkeling na de immigratie (deel 2)

Zaterdag 3 oktober 11:30 – 12:00

De herhaling op zondag 4 oktober 15:00 NPO2

Klik hier om de trailer te bekijken!

Delen via:
comments powered by Disqus