OHM: Rabindranath Tagore en de emancipatie van de vrouw

NED 2:

Rabindranath Tagore was een groot genie. Als dichter won hij de Nobelprijs voor 'Gitanjali'. Hij was filosoof, hervormer, schilder en schrijver van toneelstukken, opera's, essays en vele liederen. Ook in de vrouwenemancipatie en in het onderwijs voor vrouwen heeft hij een belangrijke rol gespeeld.

Maar een genie ontstaat niet in een vacuüm. Was Tagore’s betekenis voor de vrouwenemancipatie denkbaar zonder de invloed van de vrouwen in zijn huishouden?

In dit programma wordt de invloed van deze vrouwen op het werk van Tagore belicht. En hoe die thema’s van vrouwenemancipatie en onderwijs voor vrouwen in zijn werk tot uitdrukking komen. Dr. Victor van Bijlert vertelt waardoor vrouwen in de familie Tagore zich hebben kunnen ontwikkelen tot pioniers in de emancipatie. Twee hedendaagse vrouwen, Dr. Bhaswati Bhattacharya en de ambassadeur van India H.E. Ms. Bhaswati Mukherjee, zijn in Bengalen met het werk van Tagore opgegroeid. Zij gaan dieper in op de rol die vrouwen zoals Jnanadanandini, Kadambari, Swarnakumari en zijn vrouw Mrinalini hebben gespeeld tijdens het leven van Rabindranath. Ze vertellen over de school en universiteit in Shantiniketan, die Tagore oprichtte. Dr. Bhaswati Bhattacharya heeft als volwassen vrouw aan die universiteit gestudeerd. Uit haar ervaring wordt duidelijk wat de werking is van Tagore’s filosofie voor vrouwenemancipatie.

Deze drie Tagore adepten delen ook hoe zij voor het eerst kennis hebben gemaakt met Tagore. En hoe zij nog steeds door hem geïnspireerd worden. Ze dragen stukken voor waarin Tagore’s visie op de emancipatie van de vrouw op een schitterende en vaak ontroerende manier tot leven wordt gebracht. Zanger, componist en dichter Raj Mohan is eveneens al lange tijd geïnspireerd door het werk van Tagore. Hij speelt graag zijn liederen. In dit programma zingt hij, begeleidt door gitaar, contrabas en sopraansaxofoon; ‘Purano shei diner kotha’ en ‘Hé nuton’.

Delen via:
comments powered by Disqus