OHM: Samasya

NED 2:

In deze aflevering van Samasya blikken we terug op hoe PVV-leider Geert Wilders de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen ineens een wending gaf, door alle schijnwerpers op zich te richten. Zijn roep om minder Marokkanen schokte Nederland en lokte talloze reacties uit. Wat is de maatschappelijke impact van de uitspraken van Wilders? Hoe heeft het ons geraakt? Ook zien we hoe het onderwijs reageert op Wilders’ uitspraken. Want de impact ervan op kinderen en jongeren lijkt groot. Wat betekent dit voor andere minderheidsgroepen? En vooral: hoe gaan we verder? Betrokkenen uit de Hindoestaanse en Marokkaanse samenleving komen in deze aflevering aan het woord.

De uitspraken van Wilders hebben geleid tot woedende reacties uit alle hoeken van de maatschappij, mede uit angst voor een domino-effect. De reacties binnen de Hindoestaanse gemeenschap zijn verdeeld. Docent geschiedenis Hindoestaanse migratie Chan Choenni is geschrokken van de uitspraken en vindt dat het problemen zijn van de Nederlandse samenleving. Hij geeft aan dat Wilders zijn punt heeft kunnen maken omdat de overheid kansen heeft laten liggen. De problemen met de Marokkaanse jongeren zijn volgens Choenni namelijk in Nederland ontstaan.

Wat doe je met de heftige gevoelens die zulke uitspraken kunnen oproepen? Veel Nederlanders die zich geraakt voelden door de uitspraken van Wilders deden bij de politie aangifte van discriminatie. Ook volgens jurist Sandhya Jadnanansing is Wilders de grens van het fatsoen gepasseerd. Zij is bezorgd over hoe de uitspraken van Wilders zich verhouden tot de democratische rechtsstaat.

En welke invloed hebben de uitspraken gehad op allochtone kinderen? Directeur van Saxion Lerarenopleidingen Jan-Auwke Diepenhorst schreef een brief met praktische tips om het onderwerp bespreekbaar te maken aan studenten en stagescholen. Met hem spreken we over de impact van de uitspraken op kinderen, de brief die hij geschreven heeft en de manier waarop het onderwijs hier mee om gaat.

Delen via:
comments powered by Disqus