OHM: Vrijheid volgens Krishnamurti

NED 2:

In de twintiger jaren van de vorige eeuw bezochten duizenden mensen vanuit de hele wereld de Hanzestad Ommen om de jonge Indiase filosoof Jiddu Krishnamurti te ontmoeten. Er was geen internet, facebook of twitter nodig om letterlijk duizenden mensen te mobiliseren om naar deze jongeman toe te gaan.

Wereldwijd zijn er vier grote studiecentra: in Engeland, Amerika, Canada en India en in ons eigen land hebben we de Stichting Krishnamurti Nederland. Verder zijn er nog Engelstalige tijdschriften zoals het Bulletin van de Krishnamurti Foundation Trust en de Brockwood Observer en een Nederlands tijdschrift In Feite.

In 2009 besloot de Internationale Krishnamurti Foundation in Amerika om alle publicaties van Krishnamurti online te zetten zodat eenieder dit kan lezen. Twee jaar later in 2011 zagen zij tot hun grote verbazing dat de website bezocht werd door 400.000 unieke bezoekers die samen 3 miljoen pagina’s lazen. Hiervan waren 44% nieuwe bezoekers en daarvan schreven zich 5000 mensen in om de dagelijkse quote in hun mailbox te ontvangen. De website werd vertaald in 8 talen en dat worden er binnenkort 11 met de toevoeging van het Duits, Arabisch en zelfs in het Thai.

Wat voor persoon was Krishnamurti en wat voor invloed heeft hij gehad op de mensen in Nederland? Is zijn invloed nog steeds aanwezig en zo ja op wat voor manier? Dat zijn vragen die in deze aflevering gesteld worden aan o.a. de bestuurders van de Stichting Krishnamurti Nederland en de eerdere uitgeverijen van Krishnamurti. 

Uitzending zaterdag 11 mei 2013, 11.30 uur, Nederland 2
Herhaling zondag 12 mei 2013, 15.00, Nederland 2

 

Delen via:
comments powered by Disqus