OHM: Web of Life (1)

NED 2:

Biodiversiteit - de essentie van ons bestaan

herhaling: 13 mei 2012, 15.00 – 15.30, Ned 2

Organisatie Hindoe Media (OHM) komt zaterdag 12 mei om 11.30 uur op Nederland 2 met een indringende documentaire ‘Web of Life’. Deze documentaire gaat over het belang van biodiversiteit en de strijdlustige milieu activiste en wetenschapper Vandana Shiva, zij vertelt waarom biodiversiteit de essentie is van ons bestaan.

In India heeft er in de afgelopen decennia een genocide plaatsgevonden, zegt Shiva. Een kwart miljoen van de Indiase boeren heeft zelfmoord gepleegd en de hoofdoorzaak is het hebben van schulden door het kopen van genetisch gemanipuleerd zaad van multinationals. De boeren worden gedwongen om gepatenteerd zaad te planten en dus jaarlijks nieuwe zaden in te kopen. Volgens Vandana Shiva leidt dit uiteindelijk tot de ondergang van de mensheid. Daarom verzet ze zich heftig tegen deze gedwongen inkoop en zet ze zich in voor lokale landbouw en het cultiveren van vergeten zaad. Ze duld geen inmenging van de staat en westerse coöperaties. In India is Vandana Shiva al 25 jaar bezig om biodiversiteit in stand te houden. Haar landgoed “Navdanya” is wereldwijd een begrip en een bron van inspiratie geworden. Met haar levensproject wil Vandana Shiva mensen de essentie van het bestaan meegeven en dat begint bij het koesteren van zaad.

,,In het Sanskriet betekent ‘bija’ zaad, het wordt gezien als de bron van ons leven, want het is de eerste schakel van de voedselketen. Het bewaren van zaad is de taak van ieder mens en het delen van zaad hoort bij onze beschaving. Daarom is het essentieel om de bewaarders en gevers van ons voedsel, de landbouwers, met eerbied te behandelen’’, aldus Vandana Shiva.

Zaad kent vele synoniemen; oorsprong, plantenvoortbrengsel, geneesmiddel uit de natuur, grondstof voor landbouw en geld. Maar vanwege de globalisering van de markteconomie wordt de waarde van onze voedselvoorziening slechts uitgedrukt in geld. Grote coöperaties verdienen miljarden aan verkoop van zaad. Gewassen worden gepatenteerd. Bestaande zaadsoorten worden geëlimineerd en er worden op grote schaal genetisch gemanipuleerde zaden geproduceerd. Er wordt ook een enorme hoeveelheid onkruidverdelgers gespoten om monocultuur landschappen in stand te houden en veelal gaat het om een bepaald soort gewas, dat ook nog eens een gekruiste cultivar is.

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus