Lotusvijver: De weg van hoofd naar hart

Radio 5: 29 oktober 201116:30 - 17:00

Het is best lastig om de weg van hoofd naar hart af te leggen. In een op ratio gerichte samenleving worden we voortdurend uitgenodigd om alles met het hoofd te doen. Maar het levert veel op om de weg naar het hart af te leggen.

yoeke_1.pngMeerdimensioneel 
Volgens journaliste en psychosociaal therapeute Yoeke Nagel kun je meerdimensionaal leven als je dat doet vanuit het hart. ‘Het leven wordt minder plat, aldus Yoeke. ‘Vroeger was het zo dat de mensen dachten dat als ze te ver doorliepen, ze van de aarde af zouden vallen. Tegenwoordig hebben we de wereld zo plat gemaakt dat dat veel langer kan worden uitgesteld. Door de wereld alleen maar met je hoofd te willen begrijpen mis je gewoon een heleboel, want er zij veel meer dimensies dan alleen het rationele.

foto1(25).JPGBhagavad Gita
Yoeke is onder in de indruk van de levenslessen van de goddelijke incarnatie Shri Krishna aan zijn discipel Arjuna in de Bhagavad Gita. Arjuna wordt door Shri Krishna uitgenodigd om niet alleen maar met zijn verstand naar de wereld te kijken. ‘Leer kijken met je hart en je leert hoe het leven in elkaar zit, zo vat Shri Krishna zijn lessen samen. Het gaat vooral om overgave.
 
chakra(5).jpgDieper contact
Yoeke: ‘Als je hartscontact kunt maken met elkaar geeft dat een veel dieper contact dan als je elkaar alleen met het hoofd begrijpt. Als je dan ook nog ervaringen deelt, dus buikcontact hebt, dan wordt het steeds leuker. Loop een eind met elkaar mee, dus als je voetencontact hebt, en het wordt het steeds gezelliger. Dat is een vorm van verbinden waar we voor in de wieg gelegd zijn.

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus