OHM: Ontmoetingen langs de Ganges

NPO 2:

Hoe is het leven aan de meest heilige rivier ter wereld? Antien Aletrino reist langs de Ganges en ervaart de tijdelijkheid van het bestaan en de kracht waarmee de mensen die er wonen zich aan Shiva en moeder Ganga toevertrouwen.

Ook Antien dompelt zich altijd drie keer onder als ze er is, om zich te zuiveren van negatieve karma. Weliswaar hoog in de bergen waar de rivier nog schoon is. Dat is anders in o.a. Varanasi of Rishikesh, heilige steden waar je struikelt over vuilnis en troep. Zo ontdekt Antien een groep hutjes. Nieuwsgierig gaat ze op de hutjes af om te kijken wie daar wonen en hoe de mensen daar overleven.

Na eerst te zijn weggejaagd wint ze toch het vertrouwen van de bewoners. Antien raakt in gesprek met vier vrouwen over die fatale dag toen de Ganges buiten zijn oevers trad en in een uur het hele dorp wegvaagde.  Mooie verhalen, kleurrijke beelden, verdriet en armoede wisselen elkaar af. Een gemeenschap die door de verwoesting lamgeslagen lijkt te zijn viert trouw het feest van Shiva. De bewoners van dit dorp vullen hun dagen met het verzamelen van hout dat gebruikt wordt om huizen te bouwen, om mee te koken, zich aan te warmen en uiteindelijk voor het vuur ten behoeve van de crematies.

Een film over de verschillende aspecten van de Ganges die van groot economisch en tegelijkertijd van spiritueel belang zijn voor de vele hindoes die langs deze adembenemende rivier wonen.

 

OHM Gezin & Samenleving

Ontmoetingen langs de Ganges

Zaterdag 5 december 11:30 – 12:00

De herhaling op zondag 6 november 15:00 NPO2

Klik hier om de trailer te bekijken!

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus