100 jaar familiegeschiedenis

100 jaar familiegeschiedenis

Op zaterdag 7 april vieren de families Mahabir, Rambaran, Soekhoe en Siwpersad hun 100-jarige familiegeschiedenis in hetSarnamihuis. Het is de eerste keer dat hindoestaanse families feest vieren om de aankomst van een ander schip in Suriname dan de Lalla Rookh.

‘Sri Ram ka desh’
Tussen de periode 1873 en 1916 vetrokken ongeveer 34.000 Brits-Indiërs als contractarbeider naar het hun beloofde land welke onze voorouders ‘Sri Ram ka desh’ ofwel Suriname noemden.

Bij bekendmaking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 vreesden de gezagvoerders van plantages waarop suiker, cacao, katoen en koffie werd verbouwd, voor slaven die de plantages in grote getallen zouden verlaten. Om de plantagehouders de tijd te geven op zoek te gaan naar vervangende werkers, werden de slaven door de Nederlandse staat gedwongen om nog 10 jaar op de plantages te blijven werken. De toekomstige arbeiders moesten namelijk wel aan hun koloniale eisen voldoen en dat betekende: goedkoop, niet-westers, gewend om in de tropen op het veld te werken en makkelijk te bedwingen.

In Guyana hadden de voormalige slaven al plaats gemaakt voor Hindoestaanse contractarbeiders. Kort daarna was het zover voor Suriname en werd het ‘koelietractaat’ afgesloten na lange onderhandelingen. De toestemming die was afgegeven door de toenmalige Britse koloniale baas van India zorgde ervoor dat contractarbeiders uit India mochten worden ingehuurd. Dit ‘koelietractaat’ was het begin voor de vele Hindoestaanse contractarbeiders om in hun ‘Sri Ram ka desh’ een volledig nieuw bestaan op te bouwen.
Op 5 juni 1973 kwam het eerste schip met Britse Indiërs aan in Suriname, genaamd ‘Lalla Rookh’. Waarna nog velen schepen met Hindoestanen volgde, onder andere het schip van de gemeenschappelijke voorouder Sohodori, van de zonen Mahabir en Rambaran: de Ganges IV. Dit schip had 436 opvarenden.

Hindoestaanse immigratie
Bekijk hier OHM-uitzendingen gerelateerd aan de hindoestaanse immgratie:
– 135 jr Hindoestaanse immigratie: Het lied van de Hindoestaanse vrouw
– 135 jr Hindoestaanse immigratie: “Van immigratie naar participatie”
– OHM Magazine Special: Van Indiase immigrant tot Hollanse Hindoe

Delen via:
comments powered by Disqus