Divali vieren op een andere plek: de kazerne

Divali vieren op een andere plek: de kazerne

Divali is een belangrijk familiefeest voor de Hindoes, waarbij de vrouw centraal staat en de overwinning van het goede op het kwade wordt gevierd. Op deze dag worden de huizen van Hindoes grondig schoongemaakt, er wordt lekker gekookt en als het donker is, wordt het huis verlicht door diya’s aan te maken en de Lakhsmi puja te doen. Dit benadrukt de onderlinge verbondenheid. Maar er zijn ook Hindoes voor wie het niet op deze manier mogelijk is, bijvoorbeeld voor militairen. De Dienst Hindoe Geestelijke Verzorging zorgt ervoor dat zij het wel kunnen vieren, maar dan op de kazerne.

“Wat wij merken, is dat de defensiemedewerkers het op prijs stellen om met z’n allen Divali te vieren. Er zijn dan zowel Hindoes als andere belangstellende bij’, zegt krijgsmachtpandit Komal Bisseswar van de Dienst Hindoe Geestelijke Verzorging. Divali vieren op de dag zelf gaat heel moeilijk, omdat de militairen dan vaak aan het oefenen zijn en ook verspreid over het hele land zitten. Daarom komen ze allemaal bij elkaar voor een vroegtijdige Divaliviering. Dan krijgen ze de mogelijkheid om het wel met hun familieleden te vieren. Vanzelfsprekend is dat de voorbereiding en viering er heel anders aantoe gaat dan normaal. De defensiemedewerkers hoeven alleen maar aanwezig te zijn, de rest wordt gedaan. “Er is geen ruimte die ze hoeven schoon te maken, geen uitgebreide puja, er wordt geen persad gemaakt, maar de diepere betekenis en het gevoel is niet heel anders. Er wordt gefocused op saamhorigheid.”

Moeder Lakshmi
“Daar waar de vrouwen gewaardeerd en gerespecteerd worden, daar verblijven de goden.” Volgens pandit Bisseswar is de vrouw de spil van het gezin. Als de man bijvoorbeeld wordt uitgezonden of er om een andere reden niet is, zorgt zij dat het goed blijft gaan. Op de dag van Divali doet men de Lakshmi puja. Lakshmi staat voor de kracht die ons voorspoed, gezondheid en gelukt geeft en onze innerlijke vijanden verdrijft.

Divaliboodschap
De viering in de kazerne begint met een gebed en het aansteken van diya´s. Dan is er een welkomstwoord, gevolgd door een dansoptreden van een vrouwelijke militair. Daarna wordt er vooral lekker gegeten en gesocialized. “De militairen hebben belangrijke en verantwoordelijke taken, zoals handhaving, vrede en creëren van voorspoed in de wereld. Mijn Divaliboodschap aan hen is niet alleen hun functie naar behoren uit te voeren, maar vooral te zorgen voor innerlijke voorspoed. Tijdens Divali wordt je namelijk in de gelegenheid gesteld dieper in jezelf te kijken”, aldus pandit Bisseswar.

Delen via:
comments powered by Disqus