Lotusvijver: Nederland is nu klaar voor vegetarische producten

Radio 5:

Waar zo'n tien, vijftien jaar geleden vegetariërs op veel onbegrip stuitten, is het nu helemaal 'in' om één of meerdere dagen geen dierlijk voedsel te gebruiken. De groep part-time vegetariërs die niet dagelijks vlees wil eten, groeit gestaag. Zo ook de producten die voor hen op de markt komen.

Hindoevegetariërs
Lekker is anders, werd vaak gedacht van vegetarische producten. Veevoer, smakeloos, in ieder geval niet aanlokkelijk. Voor hindoevegetariërs was er nog een extra probleem, want zij eten naast vis en vlees ook geen eieren of andere dierlijke toevoegingen. Maar weer wél zuivel en zuivelproducten. Dit valt onder geen van de Nederlandse begrippen van vegetarisme of veganisme. Zij hadden dan ook keer op keer iets uit te leggen.

vegakrokettenSmaak
Er zijn vele pogingen gedaan om de structuur en smaak van vlees kunstmatig na te maken, zodat de vleesliefhebber ook alternatieven heeft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Nederlanders wel willen minderen met de vleesconsumptie omdat het bewustwordingsproces op gang is gekomen dat we niet zo met dieren mogen omgaan als nu het geval is. Bovendien kleven er allerlei gezondheidsrisico’s aan het eten van sommige soorten en hoeveelheden vlees. Daarnaast hebben de gekkekoeienziekte, varkenspest en vogelgriep het imago van vlees geen goed gedaan. Toch vinden Nederlanders de smaak ervan nog altijd erg lekker. Daarnaast heerst het oude idee van de stoere vleeseter.

Nep-vlees
De Vegetarische Slager heeft kennelijk een gat in de markt weten te vullen. Het  ‘vegetarische vlees’ en de gerechten die daarmee gemaakt worden vinden goed hun weg naar de klant. Zij richten zich specifiek op de vleesminderaars die de smaak van vlees missen, aldus de heer Bom, de kok aldaar. In allerlei testen komen de producten van Beeter, het basisprodukt waar De Vegetarische Slager mee werkt, goed als vleesvervanger uit de bus. Het bootst de stuctuur en bite van vlees goed na. We spraken Jeroen Willemsen van Ojah over Beeter. Maar waarom willen mensen nep-vlees? En zijn er niet al hele smakelijke alternatieven in de Chinese, Hindoestaanse en Indiase keuken te vinden?

Delen via:
comments powered by Disqus