OHM: Web of life (2)

NED 2:

In dit tweede deel van deze indringende documentaire 'Web of Life’ gaan we met milieu-activiste en wetenschapper Vandana Shiva op pad. Ze neemt ons mee naar haar Navdanya café in New Delhi en naar haar landgoed in Dehra Dun.

herhaling: 20 mei 2012, 15.00 – 15.30, Nederland 2

Vandena Shiva

Al sinds 25 jaar is Vandana Shiva het gezicht van biodiversiteit en is ze een pioneer in het cultiveren van vergeten zaden. Maar ze is heel klein begonnen om haar levensmissie vatbaar te maken. In de koeienstal van haar moeder was Vandana Shiva begonnen met haar instituut ‘Navdanya’. Over heel India heeft Vandana Shiva zaadbanken opgericht, die onafhankelijk van de Indiase staat functioneren. Voor haar werk heeft Vandana Shiva meerdere malen internationale erkenning gekregen en volgens Forbes Magazine is ze een van de zeven invloedrijkste vrouwen ter wereld.

De zaadbanken zijn het antwoord op gepatenteerd zaad die steeds vaker aan arme Indiase boeren worden opgedrongen door multinationals. Inmiddels is de koeienstal van Vandana Shiva uitgegroeid tot een groot landgoed gebied waar wetenschappers en boeren onder het toeziend oog van Vandana Shiva experimenteren met diverse gewassen op kleine stukjes land. De oogst wordt verkocht in de Navdanya winkels in New Delhi en Mumbai. En is er in New Delhi een klein openlucht restaurantje ‘Navdanya Cafe ‘ geopend, waar bezoekers kunnen proeven hoe authentiek Ayurvedisch voedsel smaakt.

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus