Gemeenteraadslid

Van oudsher wordt geroepen dat je als Hindoestaan dokter, advocaat of in het laatste geval als het voorgaande niet is gelukt, ingenieur moet worden. Die druk heeft elk hindoestaans kind gevoeld.

In mijn tijd, dan praat ik over zo een 20 jaar geleden, was MAVO niet voldoende, dan werd je, in mijn familie in elk geval, als een soort achterlijk wezen beschouwt. HAVO was nog maar net acceptabel, VWO was de maat. En daar werd op elk feestje mee geschermd. Niet alleen door mijn ouders, maar door alle ouders die op het feestje aanwezig waren. Hun “hindoestaanse” kindertjes waren “superieur”.

Ondertussen leden wij “hindoestaanse superieure kindertjes” aan onwijs grote prestatiedruk, want blijven zitten betekende ongeveer hetzelfde als aan drugs geraakt te zijn. Enzovoort enzovoort. Veel van “ons” zijn goed terecht gekomen, nog veel meer niet, althans als je uitgaat van de verwachtingen van ouders naar hun kinderen toe. Lange tijd was er alleen aan de ene kant de mogelijkheid om als succesvolle Hindoestaan door het leven te gaan, namelijk door een van de prestigieuze academische titels binnen te slepen. Anderzijds was er de mogelijkheid van totale mislukking als het je niet lukte. Veel van “ons” zijn dus totaal mislukt. Maar er gloort hoop voor al die totaal mislukte Hindoestanen, ook voor mij, want ik ben ook totaal mislukt. Er gloort hoop voor ons, want we kunnen, heb ik ontdekt, de politiek in.

Kijk, op school is het wellicht niet allemaal goed gegaan, maar als er iets is dat een Hindoestaan goed kan, is het praten als brugman. En dat komt goed van pas in de politiek. Gemeenteraadslid, dat is de laatste strohalm voor de Hindoestaan die toch nog iets van zijn carrière wil maken.
De verkiezingen van 2010 ga ik niet redden, maar 2014 sta ik op de lijst, welke partij? Dat weet ik niet, maar in elk geval eentje waar Bla Bla Bla de boventoon voert.

Ohw, trouwens, kijk ook nog even naar de uitzending van OHM op 28 februari om 15.30 uur, die gaat over de gemeenteraadsverkiezingen, kan je gelijk wat inspiratie opdoen.

Narsingh Balwantsingh, 26 februari 2010

Delen via: