Het regisseren van je eigen leven

Je wordt wakker en kijkt op de klok. Het is net 8 uur geweest. Je denkt bij jezelf: “Het is een zaterdag, moet ik echt zo vroeg opstaan? Of zal ik nog even doorslapen?” Je kiest ervoor om door te blijven slapen. Je word weer wakker en ziet dat het al half 2 in de middag is! Je schrikt en staat direct op. Je rent naar de douche, haast je, eet vlug wat en vertrekt half 3 uit huis. Je had 2 uur afgesproken met vrienden in de stad. Eigenlijk had je ook nog boodschappen willen doen, je huis opruimen en misschien een was willen draaien.

Onbewust heb je in een korte tijd al een aantal keuzes gemaakt. Keuzes die voor jou en voor anderen gevolgen hebben gehad. Je koos ervoor om door te blijven slapen en daardoor kwam je te laat op je afspraak. Doordat je laat was heb je niet de dingen kunnen doen die je eigenlijk wilde doen en moet je die alsnog doen. Je vrienden zijn geïrriteerd geraakt omdat ze weer op jou moesten wachten. Het frustrerende is dat je niemand de schuld kan geven, omdat je zelf de keuze hebt gemaakt!

Dit is natuurlijk een voorbeeld maar dagelijks staat iedereen voor keuzes die hij/zij moet maken. Sommige van die keuzes hebben een invloed op anderen of op jezelf. Bij andere keuzes denk je bewust of onbewust wat anderen ervan zouden zeggen/vinden.

Moet je dan altijd rekening houden met anderen? Kan je niet gewoon doen wat je zelf wilt? Aan wie moet je dan denken bij het maken van een keuze? Het is toch mijn leven!

Inderdaad: Het is jouw leven…
Maar wie denkt er niet na wanneer hij/zij voor een keuze staat? Uit jezelf denk je al wat voor gevolgen de desbetreffende keuze voor jou kan hebben. Hoe je omgeving, maar vooral je familie en ouders het zullen vinden. Je wilt het juiste doen en iedereen goed en tevreden houden. Al gaat dat soms ten koste van jezelf. Het zou veel makkelijker zijn als je gewoon zelf een keuze kon maken en alles altijd maar goed uitpakte en je iedereen tevreden hield en blij maakte.
Is het dan niet zo gemakkelijk? Of juist wel?

Ik denk dat iedereen zijn eigen keuzes moet kunnen maken. Tuurlijk bedenk je je wat de gevolgen kunnen zijn. Tuurlijk houd je vast aan de normen en waarden die je van huis uit heb meegekregen en houd je vast aan de principes waar je zelf achter staat. Maar uiteindelijk? Het is en blijft jouw keus. De gevolgen zal je zelf moeten dragen. Het is jouw leven en jij moet er uiteindelijk het beste van zien te maken. Alles kan goed uitpakken. Het is wat jij ervoor over hebt en wat jij ervoor wilt doen.

Leef je leven en laat je niet leven….

Ferry N., 29 maart 2010

Delen via: