Leven vanuit je ziel: DJ Rishi Romero

Rishi (32) komt uit traditioneel Hindoestaans gezin. Zijn vader is pandit, zijn moeder was in Suriname onderwijzer en werkte in Nederland als inkoper van medische apparatuur in een ziekenhuis. Ook heeft hij een tweelingzus. “Opleiding en studie vonden mijn ouders altijd heel belangrijk. Ik heb zonder problemen mijn VWO gedaan en ging daarna naar de universiteit om economie te studeren. Er was geen druk van mijn ouders. Ik zag dat als iets vanzelfsprekends.”

“Muziek is altijd al een passie geweest. Op m’n 14e kocht ik mijn eerste draaitafels en vinylplaten. Pas vanaf m’n 19e ging ik in discotheken draaien en begon ik er een beetje geld mee te verdienen.”

Als Rishi 20 jaar is, krijgt hij het drukker met draaien en besluit hij te stoppen met zijn studie. Naast zijn dj-werk, werkt hij in de mode en zit hij ook een tijdje bij een bank. Uiteindelijk gaat terug de collegebanken in. “Maar ik koos, tot ongenoegen van mijn ouders, voor een Hbo-opleiding. Zij vonden dat ik een universitaire studie moest doen, ik had immers VWO gedaan.” Na een paar jaar stopt hij weer met zijn studie. “Ik reisde op een gegeven moment heel Europa door. De zaken gingen goed. Ik had geen tijd meer om te studeren. Mijn ouders hadden het hier wel moeilijk mee. Vooral mijn vader.”

De keuze voor muziek was voor zijn ouders op zich geen probleem, zolang het bij een hobby bleef. Pas toen het echt werk werd en het ervoor zorgde dat hij stopte met zijn studies, kregen ze er meer moeite mee. “Ik begrijp het wel. Mijn ouders willen het beste voor me. Alle ouders willen het beste voor hun kinderen.”

Inmiddels hebben zijn ouders wel vrede met de keuze van hun zoon. “Ze zien dat ik hier gelukkig van wordt en dat ik toch ook een bepaalde mate van respect en aanzien heb in de muziek/dj-wereld.” Hij heeft veel neefjes en nichtjes van dezelfde leeftijd en die zijn grotendeels allemaal gesetteld. Ze zijn gestudeerd, hebben vrouw en kinderen en leven hun leven. “Mijn tweeling zus heeft een goede baan, mooi huis. Ik had ook zo kunnen zijn. Maar ik heb daar bewust niet voor gekozen en ben mijn passie achterna gegaan.”

Rishi is dit schooljaar vol goede moed begonnen aan een universitaire studie Communicatiewetenschappen. “Ik draai meestal in het weekend, maak daarnaast twee dagen zelf muziek en de rest van zijn tijd studeer ik.” Hij is vastbesloten deze studie af te maken. “Als je een diploma op zak hebt, kan je niet in de goot belanden. Mijn ouders waren hier in het begin nogal sceptisch over, maar ze zien dat het goed gaat; ik haal alle punten, dus ze zijn tevreden.” Hij studeert ook met een blik naar de toekomst. “Ik ben nu 32 jaar en draai op de grote evenementen. Maar als ik dit niet meer zou kunnen, stop ik ook als DJ. Dan ga ik mij richten op het organiseren van evenementen. En dan komt zo’n studie wel van pas.”

Maar de toekomst is nog ver. Hij is nu ook bezig om zijn internationale carrière op te bouwen en uit te breiden. Dat is zijn droom. “Als ik de mogelijkheid krijg om internationaal door te breken, zal ik alles daarvoor laten. Muziek gaat bij mij voor alles.”

9 mei 2011

*Afbeelding: Jan te Bont photography

Delen via: