Muziek bindt

De kracht van muziek is voor mij de universaliteit ervan. Het maakt niet uit welke taal iemand spreekt, klank en metrum wordt door  iedereen feilloos begrepen. Als het klopt en ook als het niet klopt.  Zonder enige vorm van scholing kan men toch onderscheiden of iets vals klinkt, uit de maat gaat of juist zuiver klinkt en in de maat is. Soms kan muziek zelfs zo mooi zijn dat het rechtstreeks je hart binnenkomt en gevoelige snaren raakt, waardoor je bijvoorbeeld een kippenvel moment beleeft of zelfs hevig geëmotioneerd raakt.

Filmmuziek
Het is wel zo dat muzikale voorkeur voor een deel ook aangeleerd is. De cultuur waarin iemand opgroeit bepaald grotendeels smaken en voorkeuren. Groei je op in verschillende culturen dan ben je een rijk mens, dan heb je een voorsprong op anderen. Zo ben ik opgegroeid met de Hindoecultuur en heb ik van kinds af aan te maken gehad met de Bollywoodfilms. Muziek heeft een erg belangrijke plaats in de Bollywoodfilm. Elke film heeft gemiddeld rond de 10 composities. Deze muziek wordt ver voordat de film uitkomt al gedraaid op de radio, om het publiek alvast warm te maken voor de film. Zangers en zangeressen als Mukesh, Kishore Kumar, Lata Mangeshkar en Mohammad Rafi hebben in de zestiger jaren tot de negentiger jaren liederen uitgebracht die als evergreens te boek staan. Tijdloze muziek, die door elke generatie weer opnieuw ontdekt wordt. Tot zover de film muziek.

Devotioneel muziek 
Naast de muziek die zijn weerklank in de Bollywoodfilm heeft kennen we ook het devotionele genre. Zelf ben ik opgegroeid met zangers als Predeep , Hari Om Sharan en Anup Jalota. Mensen die net devotionele zang hebben uitgebracht die voor altijd een plek hebben ingenomen in de
muziekgeschiedenis van India. Nu is het zo dat deze zangers devotie vanuit het Hindoeisme benaderd hebben. Zelf heb ik gelukkig verder gekeken en heb ik dankzij mijn vader de Quawwali ontdekt. Ook al was en is mijn vader hindoe, hij luisterde frequent naar de Sabri brothers en Nusrat Fateh Ali Khan. Een van mijn favoriete Quawwalis is Allah Hoo, waarin bezongen wordt dat toen er niets was, geen zon, geen sterren, geen maan, deze wereld niet, zelfs onze gedachten niet……Toen was Jij er, Allah Hoo. Ook al is het devotie vanuit de Islam, voor mij is het exact dezelfde boodschap. Het kenmerkt de universaliteit van muziek en de kracht om verschillende mensen te binden.

Jai Hind, Allah Hoo!

Narsingh Balwantsingh, 22 juli 2010

Delen via: