Proud Hindu

We weten dat de hindoes een onzichtbare groep zijn. De Nederlandse bevolking weet weinig van hindoes af. Ik ben wekelijks in De Meern, een “blank dorpje” dat onder de gemeente Utrecht valt. Hier ben ik wekelijk voor mijn danslessen. Een tijd geleden was ik erg benieuwd of de mensen daar wisten wie Hindoestanen zijn en wat het Hindoeïsme inhield. Deze nieuwsgierigheid kwam een tijd geleden bij me op toen een Nederlands meisje me corrigeerde.

Tijdens een toneelles dacht ik hardop na over een hindoekenmerken of hindoestaanse gewoontes die bij iedereen bekend zijn. Het is geen makkelijke opdracht, noem maar iets waarbij iedereen denk: A Hindu is in the house! Goddelijke manifestaties, heilige boeken, feestdagen? Nee, daar hoef ik niet mee aan te komen. Dat kent niemand. Dan maar iets cultureels? Bollywood! Ja, dat kent iedereen. Maar nee, ik voel de link het niet met het hindoe-zijn. Ik voel me wel een verbondenheid maar Bollywood is niet een kenmerk. (voelen alle Amerikanen zich verbonden met Hollywood?) Ok, iets met eten? “Masala?” grapte ik. Surinamers binnen mijn groepje herkenden dit natuurlijk meteen. Roti! Ja, dat moet iedereen toch wel kennen! “Roti is toch Surinaams! Niet Hindoestaans? “corrigeerde een Nederlands meisje me (schat van een meid daar niet van). Ik was er wel even 3 seconden stil van. Roti is puur hindoestaans! Helemaal niet Surinaams. (Haar idee kwam natuurlijk door de wereldgerechten van Knorr!) Tijdens deze les drong het weer even door hoe weinig mensen afweten van Hindoestanen, laat staan het Hindoeïsme.

Om terug te komen op mijn onderzoekje naar Hindoestanen, Hindoes en Hindoeïsme. Ik wilde dus weten wat de autonone Nederlanders hierover wisten. De helft van de ondervraagden vermoedde dus dat Hindoestanen iets met hindoe te maken had. De andere helft had geen flauw idee. Op de vraag wat het hindoeïsme precies inhield kon slechts 1 meneer mij een goed antwoord geven. De andere 14 wisten het echt niet, of konden alleen vertellen dat het uit India kwam en dat de mensen op mij leken. En op de vraag waar yoga vandaan kwam, wisten ook weinigen te antwoorden. Zo..Daar schrik je dan weer even van.

Nu ik dit opschrijf denk ik: HOE KAN HET? Kunnen mensen niet meer dan 2 woorden informatie geven over het Hindoeïsme? Tijdens mijn toneelles besef ik dat ik geen hindoekenmerken kan bedenken en tijdens ondervragingen kom ik erachter dat mensen niet weten wat het Hindoeïsme inhoud. Ok, niet naar anderen kijken maar naar jezelf. Dat zeggen we altijd tegen elkaar, ik ook.

Dat doen we trouwens ook in de komende Chatney.nl. We draaien we dit onderwerp om. Jonge hindoes vertellen ons hoe ze over het hindoeïsme denken, wat ze vinden en wat ze eraan doen. Bijna iedereen die ik sprak, is trots dat ze hindoe zijn. Ik natuurlijk ook. Blij dat ik mijn eigen weg kan kiezen. Doen wat voor MIJ goed voelt. Het hindoeïsme kan je overal beleven. Niet alleen in de mandir, maar ook gewoon op straat, in een parkje. Of in de bus, als je opstaat voor een oudere dame. En owja, ook bij de voedselbank. Doe goede dingen. Voor je zelf en anderen, dat is het hindoeïsme;)

Zhunaysha Gajadhar, 24 september 2009

Delen via: