Rasika Mathur

“Vroeger had je niet veel zwarte mensen in tvseries. En als er één op tv was, was het feest! Met de hele familie keken we geboeid naar de serie. En we werden zo enthousiast als de persoon in beeld was..of als ie wat zei. We keken het tot het einde af, totdat we zijn naam op de aftiteling zagen. Ja, zo ging dat, hij was toch 1 van ons, die het tot de tv had geschopt. Het maakte niet uit dat hij figurant was, geen tekst had en soms voor 2 seconden in beeld was. Hij is 1 van ons!” Dat vertelde Rasika Mathur tijdens haar comedyshow.

Ik kon het me helemaal voorstellen. En stiekem doe ik het ook, dat laatste. Of ja iets wat er op lijkt: een persoon na trekken, als ik zijn/haar naam in de media tegen kom.

Precies zo viel mijn oog ook op de naam “Rasika Mathur”. Ik bladerde door het programmaboekje van het Black Magic Woman Festival. Een 4daags festival in Amsterdam waar vrouwen elkaar inspireren op het gebied van muziek, dans, theater en literatuur. Ik ben direct op internet gaan uitzoeken wie Rasika Mathur was. Ik kwam er achter dat deze Amerikaans-Indiase comedian mee deed aan MTV’s comedyshow Wild-N-Out en nu bezig is met (desi)comedy. Ik bekeek wat filmpjes van haar. Deze zagen er erg leuk uit en ik wist het, zij werd het volgende onderwerp voor Met Chatney op Pad!

Een dag voor het optreden ontmoet ik haar. Een korte, jonge, levendige vrouw die me vertelde hoe spannend ze het vind om in Amsterdam te mogen optreden. Ze wil graag doorbreken buiten de VS. En met haar eerste buitenlandse optreden zet ze de eerste stap om haar droom waar te maken.

Rasika was vroeger het meisje dat er op de middelbare school niet uitzag. Zo beschrijft ze zichzelf. Door veel grappen te maken kwam ze in contact met mensen, met name jmet ongens zegt ze met een knipoog. Haar eerste echte comedy ervaring kwam tijdens een evenement van de Indiase studentenvereniging. Studenten van haar school voerden verschillende zang- en dansacts op. Rasika wilde iets nieuws, ze bedacht een comedy act waarin ze grappen maakte over haar eigen gemeenschap. Dit sloeg erg goed aan. Dit is ze daarna vaker gaan doen en ook uit andere gemeenschappen kreeg ze positieve reacties. Ze begrepen de Indiase gemeenschap er beter door. Vandaar de desi stuff in haar acts. Rasika wil andere duidelijk maken wie ze is en waar ze vandaan komt..

Zo maakte ze sari-(w)rap. Hierin rapt ze hoe je een sari moet dragen en wat de voor- en nadelen zijn van het kledingstuk. In een andere act heeft ze het over crematie en rapte hoe het er aan toe gaat bij een hindoecrematie. In de eerste plaats vond ik deze act niet zo grappig, maar ik heb zo geboeid zitten luisteren. Ik vond het zo mooi om te horen hoe ze te tekst in elkaar had gezet, omdat ik het als hindoe natuurlijk herkende.

Er waren zoveel andere momenten waar ik gelachen heb, vanwege de herkenning. Ook de rest van het publiek heeft zich vermaakt, ik sprak mensen die de show erg leuk vonden. Wel erg jammer dat Rasika voor korte tijd aanwezig was, hindoestaanse jongeren zouden zeker genoten hebben. Rasika heeft me beloofd snel weer terug te komen, dus houd haar in de gaten;)

Zhunaysha Gajadhar, 25 november 2009

Delen via: