“Suri-what?”

 

“Suri-what?” “South-America? But you look like an Indian”. Ik had voorgenomen om mezelf gewoon als Nederlander voor te stellen. Maar omdat ik verreweg op een witte Nederlander lijk, komt mijn halve familie (en dus ook de halve wereld) in het gesprek voor. “And what language do you speak at home?” Ook het antwoord op deze vraag verruimt de algemene kennis van velen.

 

Ik ken inmiddels studenten van over de hele wereld. Clichés als drugs, de Wallen, “alles mag”, maar ook “German is much the same as Dutch, aint it” , heb ik moeten aanhoren. Dus als een echte (VVV?)ambassadeur relativeer ik deze en vertel dat Nederland groter is dan Amsterdam.

Opeens voelde ik me heel bewust van, en tegelijkertijd ook trots, op mijn cultuur. Ik heb hier vele “People of Indian Origin” ontmoet, maar die weten lang niet altijd veel over hun oorsprong en cultuur, op uitzonderingen na. Wij in Nederland moeten trots zijn voor het feit dat wij weten wie we zijn!!

Onlangs hebben enkele vrienden en ik Dublin bezocht. Een bijzondere stad, waar ik eindelijk mijn euro’s weer goed kon gebruiken! Ik betrapte mezelf dat ik soms terug zat te rekenen naar Engelse ponden!

Manchester is een echte culturele stad, wat zich resulteert in het aantal evenementen zoals een grootse viering van Dassehra, vuurwerk op Guy Fawkes Day en de inluiding van het Kerstseizoen. (Dassehra is de tiende dag van Navraatri, waarin o.a. de overwinning van Shri Ram op Ravan wordt herdacht. In Manchester werd dit gesymboliseerd door een immens grote Ravanbeeld die in lichterlaaie werd gezet, gepaard met een vuurwerkshow.)
Het mooie van deze evenementen is dat iedereen, maar dan ook iedereen, even vrolijk meedoet met de activiteiten, wat bijdraagt aan solidariteit en de gezelligheid!

Persoonlijk krijg ik het drukker met voornamelijk de naderende deadlines van de eindopdrachten, waardoor ik de komende tijd gemiddeld meer tijd binnenhuis ga doorbrengen. Niettemin hebben wij als uitwisselingsstudenten zich verenigd in misschien wel het meest internationale voetbalteam, met diversere internationals dan Manchester United en Manchester City bijelkaar!

Tijd vliegt met het besef dat ik nog iets meer dan een maand te gaan heb. Maar op het programma staan nog London, Schotland en nog veel meer, definitely!

Namaskaar.

Shiv, 16 november 2009

Delen via: