Hindoestaanse beeldende kunst in Suriname

In Suriname zijn kunstenaars niet bezig met het scheppen van kunst om de kunst alleen (l’art pour l’art). Het gaat met name bij de Hindoestaanse kunstenaars om zelf(h)erkenning. Op een speelse wijze wordt een situatie op het doek weergegeven die identiteitbepalend is. Verder geldt kunst als bron van inkomsten, waardoor kunstenaars nogal eens aan vraag en smaak van ‘kunstliefhebbers’ willen voldoen.

Op dit moment wonen en werken drie productieve Hindoestaanse kunstenaars in Suriname: de beeldhouwer Krishnadath Khedoe en de schilders George Ramjiawansingh en Anand Binda.

Krishnadath Khedoe is de enige Hindoestaanse beeldhouwer in het land. Hij is begin jaren 70 opgeleid aan de Academie voor de Beeldende Kunst in Den Haag. Vooral in zijn vroege periode heeft hij veel interessante sculpturen gemaakt. Het ging hierbij om vrije oefeningen, waarbij Khedoe studies heeft
gemaakt van het menselijk lichaam. Maar als gevolg van de slechte economische situatie in Suriname is hij zich meer gaan toeleggen op het vervaardigen van beelden voor Hindoetempels. In 1994 heeft hij het nationale monument “Baba en Mai” vervaardigd, ter herdenking van 122 jaar Hindoestaanse immigratie in Suriname.

George Ramjiawansingh is op dit moment de bekendste Hindoestaanse schilder in Suriname. Hij werkt  thuis en in zijn eigen galerie aan de Koningstraat: Galerie Singh. Ramjiawansingh schildert typisch Hindoestaanse taferelen, zoals huizen, landbouwactiviteiten, religieuze activiteiten, de manier van leven, en dergelijke. Over zijn beweegredenen om die dingen te schilderen zegt hij: “Ik ben een Hindoestaan en dat zal ik altijd blijven. Niemand pakt mijn culturele en religieuze identiteit van mij af. Mijn schilderijen moeten mij dat steeds onder de neus wrijven”.

Zeer interessant en kunstzinnig is het werk van Anand Binda. Hij mag gerust een intellectuele schilder genoemd worden in de keus van zijn onderwerpen. Ook hij heeft een opleiding genoten aan de Academie voor de Beeldende Kunst in Den Haag. Geïnspireerd door het spiritualisme maakt hij vele
abstracte en figuratieve schilderijen. “In mijn werk interesseer ik mij vooral voor het geestelijke, de yoga, de levenscyclus. Ik probeer de harmonie te bestuderen tussen het verstand en het gevoel”, laat hij desgevraagd weten.
Binda is ook tekenleraar op een lerarenopleiding. In november 1995 werd een expositie aan hem gewijd in Antwerpen.

Een televisieprogramma hierover wordt door OHM uitgezonden op zondag 14 januari 1996.

Delen via:
comments powered by Disqus