Mahabharata en Bhagvad Gita (Hindu Basics)

Mahabharata en Bhagvad Gita (Hindu Basics)

Hindoeïsme is een verzamelnaam voor levensbeschouwingen, filosofieën, godsdienste en tradities van mensen die voor hun zelfrealisatie een manier van leven kiezen. Dit alles is gebaseerd op de leer van de Veda’s.

De Mahabharata en de Bhagavad Gita zijn twee bekende boeken uit de Indiase geschiedenis. Mahabharata is naam van de oorlog die gevoerd wordt tussen leden van één grote familie: de Kaurava’s tegen de Pandava’s.De Kaurava’s zijn het symbool voor het negatieve en de Pandava’s het symbool voor het positieve. Hiermee laat de Mahabharata zien dat goed en kwaad dicht bij elkaar staan. Ze zijn aan elkaar verbonden, netals één familie.Vlak voordat de grote strijd zal losbreken draait er iets bij Arjuna, de leider van de Pandava’s.Hij heeft er geen goed gevoel over om tegen zijn eigen neven te strijden. Zijn vriend en berijder van zijn wagen, Krishna staat hem bij. En vertelt Arjuna over zijn plicht. Dat gesprek tussen Krishna en Arjuna staat beschreven in de Bhagavad Gita. Dat betekent het lied van God.De Bhagavad Gita is staat vol met filosofische en praktische handelingen die je kan toepassen. De grote oorlog op dat slagveld in India, staat symbool voor de oorlog in elke mens zelf. De strijd je dagelijks hebt als je keuzes moet maken.De Bhagavad Gita wordt gebruikt voor spirituele studies. Het boek is in meer dan 100 talen vertaald. En er is ook een speciale dag waarop de Bhagavad Gita wordt vereerd. Dat wordt gedaan tijdens Gita Jayanti.

Verder lezen:

De energie van het boek (8 mei 2011)
In deze Radio-uitzending vertelt Mehdi Jiwa over de betekenis van de Bhagavad Gita. Jiwa is echt een kenner van de Gita! Hij houdt zich al jaren mee bezig . Hij past het toe in zijn persoonlijke leven en geeft er lezingen over.

“Emotioneel volwassen zijn” (2 februari 2011)
In dit rubriek “Spiritueel Artikel” zit Manon van Dijk met het volgende: “We leven in een individualistische maatschappij waarin we zelf willen bepalen hoe we onze kostbare tijd besten en met wie. Maar lopen we dan geen wezenlijke dingen mis?”

Mahabharata, de strijd van het leven (11 december 2011)
In deze televisie uitzending vertelt Alka Tyagi, professor aan de DCS Universiteit in Delhi, over de Symboliek achter de Mahabharata. Echte aanrader als je meer wilt weten over de Mahabharata en Bhagavad Gita.

 

Delen via:
comments powered by Disqus