Hindoewijzer: Hindoestanen doen niet aan yoga

Radio 5:

Hoewel yoga en meditatie onlosmakelijk verbonden zijn met de Hindoecultuur die van oorsprong Indiaas is, hebben maar weinig Hindoes met de Surinaams Hindoestaanse achtergrond iets hiermee.

Beluister hier de uitzending.

Zij onderhouden wel nauwe banden met hun oorspronkelijke moederland India. Zo is de Bollywood film populair, spreken ze de taal grotendeels en vieren ze de belangrijkste Hindoe hoogtijdagen. Ze zijn er ook trots op dat yoga en meditatie heel populair is en dat het ontspringt uit de Hindoecultuur. Maar als we een kijkje nemen in de yoga en meditatiecentra in Nederland, zijn de Surinaamse Hindoes ver te zoeken. Uit navraag bij een aantal grote yogascholen bleek dat slechts 5% van de leden die yoga volgen een hindoestaanse achtergrond hebben. Waarom en wat is hiervan de oorzaak? Verslaggever Narsingh Balwantsingh  ging op onderzoek uit.

Volgens Hindoevolksdeskundige Elizabeth den Boer, die verbonden is aan de Universiteit van Leiden, heeft het te maken met de plattelandsachtergrond van de Hindoestanen. Ze stammen af van Indiërs die tussen 1860 en 1916 in het kader van contractarbeid vanuit India naar Suriname gingen. Deze Indiërs hadden weinig op met yoga en spiritualiteit. Ze hielden zich voornamelijk bezig met hard werken en rituele religieuze uitingen.

Zsoka Bernard is yogadocent en runt een grote yogaschool in Den Haag. De stad waar zo’n 75.000 hindoestanen wonen. Het bevreemd haar dat ondanks de Indiase achtergrond van yoga dat er zo weinig hindoestanen deelnemen aan haar lessen. Ze heeft slechts drie hindoestaanse leden, ook nog allen uit een gezin.

Reshma Chandrikasingh is yogadocent runt twee yogascholen. Een in Almere en een in Amstelveen. Ook zij heeft vrijwel geen enkele Hindoestaanse leerling. Volgens haar heeft het te maken met negatieve associaties die leven binnen de Hindoegemeenschap ten aanzien van yoga.

Delen via:
comments powered by Disqus