Hindoewijzer: Ode aan de Surinaams Hindoestaanse muziek

Radio 5:

De diaspora Leerstoel Lalla Rookh heeft het initiatief genomen voor de aftrap van de viering van 140 jaar Hindoestaanse immigratie, met een uniek concert van het Nederlandse Metropole Orkest dat de nu bijna 80-jarige Asha Bhosle zal begeleiden. Dit concert vindt plaats op donderdag 9 mei en is inmiddels uitverkocht. Op 5 juni aanstaande is het 140 jaar geleden dat het schip 'Lalla Rookh' de eerste migranten uit India naar Suriname bracht, als contractarbeiders op de suikerplantages. De komst van deze Indiase migranten wordt jaarlijks gevierd en herdacht, in zowel Suriname als Nederland. Het concert van Asha is eigenlijk de afsluiting van een muzikale middag waarin vooral ook een ode wordt gebracht aan de Surinaams-Hindoestaanse muziek zoals die zich zowel in Suriname als in Nederland heeft ontwikkeld.

Beluister de uitzending hier.

In Hindoewijzer praten wij met de artiesten Raj Mohan en Angel ArunA die een bijdrage leveren aan dit deel van het programma. ArunA heeft ter gelegenheid van de immigratieviering, een speciale CD uitgebracht, ‘Rock ur Rootz’, met in een eigentijdse beat, oude bekende Surinaams -Hindoestaanse nummers. Ook heeft zij een speciale compositie opgenomen, ‘Calcutta ke depot se’ waarin op een melodieuze manier de reis van onze voorouders van India naar Suriname wordt verteld.

Hetzelfde geldt ook voor Raj Mohan die de CD, ‘Dui Mutthi’ heeft uitgebracht in een samenwerking met de Leerstoel Lalla Rookh en het Sarnamihuis. Deze bijzondere productie bevat vier nummer die allen over de Hindoestaanse immigratie gaan en in het Sarnámi – Bhojpuri worden gezongen. De speciale compositie ‘Calcutta ke depot se’ van Angel ArunA en de titelsong van de CD van Raj Mohan, zullen ook met het Metropole orkest worden uitgevoerd. Deze en mogelijk andere Surinaamse bijdragen zullen in Hindoewijzer te beluisteren zijn.
Tenslotte praten we ook met de secretaris van de diaspora Leerstoel Lalla Rooh, Rajendre Khargi over de achtergronden bij de totstandkoming van dit unieke concert en over de komende activiteiten van de leerstoel, zoals op 31 mei aanstaande, de eerste Lalla Rookh lezing.

Delen via:
comments powered by Disqus