Hindoewijzer: Phagua of Holi, het lentefeest

Radio 5:

Chautal hoort bij Phagua, zoals kerstliederen horen bij het kerstfeest.

Op 6 maart werd alom het Phagua of Holi, het lentefeest door hindoes gevierd. Surinaams-Nederlandse hindoes kennen dit feest vanouds als Phagua, afgeleid van de naam Phaguan (half februari/half maart). Deze naam verwijst naar een jaarwende of een nieuw jaar en heeft dus een astronomische betekenis.

De andere naam Holi die nu wereldwijd bekendheid geniet, is van mythologische oorsprong. De boze heks Holika vindt dan haar einde op de brandstapel. Zij staat symbool voor het kwade en het slechte in de mens en de maatschappij die vernietigd moet worden.

Vreugdevolle ontmoetingen met familie en vrienden en elkaar ondergooien met gekleurd poeder staan centraal tijdens Holi (Phagua). In vele Hindoestaanse diasporalanden is Holi (Phagua) een nationale feestdag geworden.

Holi Phagua OHM-reporter Moti Marhé heeft in dit programma een gesprek met de heer Bhagwan Gangaram Panday. Hij is de motor achter de Surinaamse Organisatie voor Hindoe Media (OHM). Deze organisatie beijvert zich om de verloren dreigende chautal zang en muziek in ere te herstellen en voor het nageslacht te behouden. Chautal hoort bij Phagua, zoals kerstliederen horen bij het kerstfeest. hw 04-03-15 hw 04-03-15 foto 2

Hindoewijzer:

Phagua of Holi, het lentefeest.

Zaterdag 7 maart 19.30 uur, te beluisteren op Radio 5.

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus