Lotusvijver: De weg van de krijger

Radio 5:

In elk mens, zo ook in Arjuna, schuilt een diep verlangen zichzelf te zijn.

1747917718_7d941b5441_z

In 1949 verscheen het boek ‘De held met de duizend gezichten’ van Joseph Campbell. Campbell heeft honderden sagen, mythen, legenden, boeken en films geanalyseerd. Hij ontdekte dat er een literaire structuur aan ten grondslag lag: Weg van de Krijger, of ook wel de reis van de held. In vrijwel alle films van Walt Disney, met de Leeuwenkoning als grote voorbeeld, wordt deze structuur gevolgd.

In de Mahabaratha en de Bhagavad Gita wordt de Weg van de Krijger verbeeld door de dialoog tussen Arjuna en Krishna. De Weg van de Krijger is de metafoor voor ons levenspad en alle uitdagingen en keuzes waar we mee te maken krijgen. Op weg met de Krijger (Arjuna) en zijn mentor (Krishna) volgen we de weg van duister naar licht.

Gabriel Verbeek is life-planner, trainer en coach. Hij was ooit werkzaam in de financiële sector, maar ontdekte dat de producten die daar verkocht worden niet duurzaam waren. Er volgde een omslag in zijn leven. Hij ontdekte dat de stappen die Joseph Campbell beschreef niet alleen voorkwamen in de literatuur, maar dat ze zich ook voltrokken in een mensenleven.

In elk mens, zo ook in Arjuna, schuilt een diep verlangen zichzelf te zijn. Arjuna moet daarin worden gecoached door Krishna. In elk mensenleven vindt er wel een gebeurtenis plaats die het verlangen wakker maakt om zichzelf te worden en dus op reis te gaan. Gabriel Verbeek moest op zoek naar zichzelf en doorliep alle stadia van de Weg van de Krijger.Slide2

Als een moderne Arjuna kwam hij steeds meer op een spiritueel pad, maar moest ook vaak leren wat zijn valkuilen waren. Hoe heeft de Weg van de Krijger hem geholpen op zijn levensweg?

 

De Weg van de Krijger

Zondag 18 januari 00.00 – 01.00 uur

Radio 5

 

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus