Lotusvijver: Osho na twintig jaar

Radio 5:

Nieuwe vormen van spiritualiteitZe droegen donkerrode gewaden die tot de enkels reikten. Daarmee gaven ze de wereld te kennen dat ze hadden gekozen om een sannyasin te zijn, de wereld te verzaken en te leven volgens de regels van Osho, een Indiase mysticus. Ze leefden in communes en hadden nieuwe meditatietechnieken, waarbij er op luide muziek vrijelijk werd gedanst. Op 19 januari 2010 is het precies twintig jaar geleden dat de omstreden goeroe Bhagwan Shree Rajneesh (ook bekend als Osho) op 59 jarige leeftijd is gestorven.


OshoKritiek

De spirituele reis van Osho begon al vroeg in zijn kinderjaren, en had een hoogtepunt op 21 maart 1951. Toen kreeg hij een verlichtingservaring. Hij hield deze ervaring voor zichzelf. Ondertussen ontwikkelde Osho zich tot een scherpe spreker op tal van gebieden. Zo was hij fel tegen het voortzetten van religieuze tradities die de armoede in India in stand hield. Osho was een voorstander van het kapitalisme en de industrialisatie. Alleen als er genoeg productiewerk uit handen van mensen wordt genomen kunnen zij zich richten op geestelijke groei, was zijn stelling. Er werden aanslagen op hem gepleegd.

Amerika
OP aandringen van zijn arts vertrok Osho in 1981 naar Amerika, waar hij in de staat Oregon een eigen stadje creëert, Rajneeshpuram. Er was veel verzet van de omgeving. Er wordt gezegd dat fundamentalistische christelijke predikers Osho de antichrist noemden en plaatselijke veeboeren gebruikten richtingaanwijzers naar Rajneeshpuram als schietschijf. In verschillende bronnen zegt men dat uit documenten, verkregen op grond van de wet op de vrijheid van informatie, blijkt dat de regering-Reagan tot op het hoogste niveau druk uitoefende op federale en deelstaatinstellingen teneinde middelen te vinden om de commune te ontmantelen en Osho uit het land te verbannen. In 1985 verlaat Osho de Verenigde Staten.

Overlijden
Na de uitzetting is Osho vaak ziek. Het vermoeden is dat hij was vergiftigd tijdens zijn gevangenschap in Amerika. Hij sterft op 19 januari 1990. Een groep van 21 leerlingen, de Binnenste Kring, kreeg de leiding van de beweging. De discipelen, leerlingen, volgen nog steeds hun spirituele pad. Ook in Nederland is de ‘Osho gemeenschap nog steeds erg actief. In de Lotusvijver vertellen ze over hun relatie met de omstreden Osho.

Luister naar het programma ‘Osho na 20 jaar op zondag 24 januari op Radio 5 om 14.15 uur.

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus