Lotusvijver: Religie en psychotherapie

Radio 5:

Het fenomeen religie werd tot voor kort gezien als een risicofactor voor geestelijke gezondheid. Godsdienst en psychotherapie hebben decennialang in een zeer problematische en vijandige houding tegenover elkaar gestaan. Natuurlijk zijn er tal van godsdienstige opvattingen geweest die schadelijk zijn voor een gezonde levenswijze. Maar religie en godsdienst kunnen ons ook helpen om zinvolle zingevingeskaders te vinden op weg naar een gezonde mens en een gezonde samenleving.

Beluister de uitzending hier

In deze uitzending gaan we op zoek naar de relatie tussen de werelden van religie en psychotherapie. Hoe is het met het moderne gesprek gesteld? Is er een vorm van zingeving te vinden die recht doet aan de behoeften van de moderne spirituele mens die hulp zoekt? En hoe was dat in de geschiedenis? Er was een tijd dat er in de psychiatrie niet of nauwelijks aandacht is voor de religieuze component van de patiënt.

Anders gezegd: iemand bij wie religie een grote rol speelde, kon daarover doorgaans niet praten. De behandelende psychiater/psychotherapeut reageert soms zelfs geïrriteerd als de patiënt hierover wil, praten, zoals dat ook Huub Mous overkwam. Dhr. Mous is een tijdje psychotisch geweest. Voor hem betekende dat een doorbraak naar nieuwe inzichten. Maar hij was dan ook bereid zich open te stellen voor het nieuwe en heeft gevochten voor zijn herstel en de geestelijke integratie van zijn ervaringen.

Dhr. Dew Rambocus is een gepensioneerd arts. Hij meent dat religie de cliënt op weg kan helpen naar heelheid. “Religie helpt, misschien niet zichtbaar, maar in elk geval moet zij op de juiste wijze worden toegepast. Door gebed en meditatie wordt de innerlijke ziel (geest) versterkt.” Zijn conclusie: psychotherapie helpt, mits goed gegeven en de patiënt ontvankelijk is. Maar er schuilt ook een gevaar in religie. De traditionele religies wijzen volgens Rambocus teveel God aan als de uiteindelijke oorzaak van de dingen op het aardse niveau en dat is fundamenteel onjuist. Zij maken de mensen passief. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Delen via:
comments powered by Disqus