OHM: Hindoewijzer – Toch wel reïncarnatie?

Radio 5:

Steeds meer mensen geloven in het bestaan van leven na de dood en zelfs in herinneringen uit vroegere levens, maar hoe zit het met de bewijzen? Op basis van onderzoeken en interviews met getuigen en ook sceptici ontdekte men dat velen, wereldwijd, een geloofwaardig verhaal vertellen dat ook toetsbaar is.

Oorspronkelijk komt het geloof in reïncarnatie echter uit het oude India. In de Upanishads, de 5000 jaar oude Hindoe-geschriften, wordt gesproken over de eeuwige kern van de mens, die vele levens incarneert in een stoffelijk lichaam. Maar in India, in tegenstelling tot het westen, wordt reïncarnatie niet losgezien van het begrip karma. Karma kan spiritueel gezien worden als oorzaak en gevolg in het groeiproces van de menselijke ziel, om uiteindelijk tot voltooiing en verlichting te komen.

Reïncarnatie gaat ervan uit dat de iedere ziel meerdere levens leidt. De ziel houdt na de dood dus niet op te bestaan, maar zal na een periode van rust opnieuw geboren worden in een nieuw lichaam, om de levenslessen te voltooien die nodig zijn om tot verlichting te komen.

In dit programma praten we over reïncarnatie volgens het Hindoeïsme naar aanleiding van een lezing die onlangs door Soeraj Baladien werd gehouden in de Sita Raam Dhaam Mandir ( Hindoe tempel ) in Amsterdam. Voor de bekende Pandit Dharm Shrimisier is er geen twijfel aan dat de mens vele levens reïncarneert in een stoffelijke omhulsel. Luistert u naar deze boeiende gesprekken.

Delen via:
comments powered by Disqus