OHM: Rijst in Suriname

Radio 5:

In deze vijfde reportage over Suriname vertelt de heer Nagender Soechit hoe hij opgroeide van keuterboer tot groot rijstindustrieel.

Marhé interviewt

Marhé interviewt Nagender Soechit over rijst in Suriname

Rijst in Suriname is volksvoedsel nummer 1. Vóór 1873 vormden groene bananen, cassave en andere knolgewassen, vis en vlees het dagelijks menu voor de toenmalige slavenbevolking. Met de komst van Brits-Indische contractanten, die in hun land gewend waren aan rijst, werd rijst in Suriname geïntroduceerd. Na het uitdienen van hun vijfjarig contract vestigden de meeste Hindoestanen zich in de districten aan de kustvlakte als klein- landbouwers.

Het eten van rijst drong vervolgens door tot de overige bevolkingsgroepen. Na grofweg de jaren zestig van de vorige eeuw verdween mede door onverstandig overheidsbeleid het planten van rijst in haast alle districten. Slechts het district Nickerie werd gestimuleerd om op moderne mechanische wijze rijst te verbouwen voor de binnen- en buitenlandse markt.

Ook in Nederland is Surinaamse rijst een bekend product. In deze vijfde reportage over Suriname heeft OHM-reporter Moti Marhé een gesprek met de heer Nagender Soechit. Hij begon als keuterboer, maar werkte zich op tot rijstindustrieel van internationale allure.

Rijstdirecteur

Rijst in Suriname

Zaterdag 31 januari 19.30 – 20.00 uur

Hindoewijzer

( Op de afspeellijst van Hindoewijzer te beluisteren vanaf 30 min.)

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus