OHM: Bhulal Pakván, vergeten Hindoe gerechten

NED 2:

Hindoestanen hebben onder hun eetgewoonten in hun dagelijkse cuisine allerlei gerechten, lekkernijen, drankjes uit India meegenomen. Sommige zijn ook verbonden aan religieuze hoogtijdagen en ondersteunen de rites (bv. parsád en khichari). Door aanpassingen aan nieuwe situaties en
omstandigheden in Suriname en Nederland zijn een aantal gerechten gesneuveld.

In deze documentaire gaat OHM-reporter Pavan Marhé op zoek naar deze vergeten gerechten. Hij komt terecht op het eiland Mauritius, waar veel Hindoestanen met dezelfde culturele en historische achtergronden wonen. Verder reist Pavan af naar Suriname, het thuisland van Hindoestanen. Tenslotte komt hij in de keuken van een rotishop in Rotterdam tot bijzondere culinaire ontdekkingen.

Recepten:

Dál pitthi

Ingrediënten:
Gele erwten (matar ke dál 250 gr.)
Knoflook (3 teentjes)
Een flinke ui
Bloem (pisán)
Zonnebloemolie (20 cl.)

Voorts naar smaak
Hardi (cardamom)
Zout
Rode peper
Bloem (pisán)

Bereiden:
Breng de dál aan de kook (zoals in de uitzending). Doe de helft van de ui in snippers, gestampte knoflook en peper in de pan. Maak intussen van de bloem deeg zoals bij het bereiden van roti. Snijd de uitgerolde deeg in plakjes en doe ze één voor één in de pan als de dál bijna gaar is. Laat dit 10 minuten doorkoken. Fruit intussen op een apart vuurtje de rest van de gesnipperde uien en gestampte knoflook tot die bruin zijn. Kantel de inhoud hiervan vervolgens in de dál en roer goed en doe de deksel op de pan en uw Dál pitthi is klaar!

Satua

Ingrediënten:
Grove maïsmeel (200 gr.)
Rijst (200 gr.)
Kikkererwten (chana) (22 gr.)
Black eye beans (bora)
Gespleten urdi
Methi (fenegriek) (50 gr.)
Suiker (50 gr.)
Ghee (geklaarde boter) (50 gr.)

Bereiden
Bak de maïsmeel in een karahiya (watjang) onder voortdurend roeren tot die bruin is. Bak daarna de rijst samen met de overige ingrediënten in de karhaiya (grote pan), totdat ook zij bruin zijn. Ook onder voortdurend roeren. Maal alle ingrediënten in een blender totdat het geheel korrelig is. Doe ze weer samen in de karhaiya , bak verder en voeg de ghiv onder voortdurend roeren hieraan toe. Zorg ervoor dat deze substantie vast blijft en niet waterig wordt. Als het geheel goed gemend is, laat het dan enige tijd afkoelen.

Ghee (geklaarde boter)

Ingrediënten:
Ongezouten roomboter (5 pakjes, het liefst ongezouten biologisch), of grasboter (1250 gr.) voor het verkrijgen van ongeveer één liter ghee.

Bereiden
Doe de roomboter in de pan en breng het geheel aan de kook op een middelmatig vuur. Als de boter gesmolten is, duurt het ongeveer tien minuten totdat de Ghee doorzichtig wordt en gaat borrelen. De caramel (khurchuni) begint op de bodem te kleven. Dit is een kritiek moment! Blijf regelmatig roeren zodat het niet aanbrandt.

Als de khurchuni lichtelijk donkerbruin is, is uw ghee klaar. Koel af en giet de inhoud door een zeef in een glazen pot. Schraap de khurchuni van de bodem van de pan en meng de korrelige substantie met enige suiker: Een heerlijk nostalgisch-Hindoestaanse delicatesse!

Delen via:
comments powered by Disqus