OHM: Kabir Das

NED 2:

In deze documentaire zijn wij te gast bij een satsang (bijeenkomst) van de stichting Kabir Das in Den Haag. Voordat de satsang begon interviewde wij de heer Koemar Mitrasing die net terug was uit India en zijn broer Gobind Mitrasing, de oprichters van de stichting Kabir Panth. De plaats van samenkomst was geheel wit, netzoals de kleding van de volgers van Kabir. Daardoor hing er een mooie serene sfeer.

Wereldwijd zijn er ongeveer 10 miljoen aanhangers van de leer van Kabir Das en in deze documentaire maakt u kennis met de volgers uit Nederland. Kabir Das is een van de meest interessante persoonlijkheden uit de geschiedenis van de lange rij Indiase geleerden, dichters en filosofen. De leer of de weg van Kabir wordt vandaag de dag nog steeds verkondigt door de internationale organisatie “Kabir Panth” en dat betekent het pad van Kabir, waar de stichting in Nederland er een van is. Kabir Das was een reformer in vele opzichten en protesteerde luid tegen de sociale discriminatie en de economische uitbuiting van zijn tijd. Hij is vermoedelijk geboren omstreeks 1450 na Christus in de buurt van Benares.

En zo vertelt een mythische legende…. Op een goede dag passeert een jong moslim echtpaar een lotusvijver als zij verschrikt stil staan. Tussen de lotusbladen en de bloemen zien zij een baby liggen. Het echtpaar besluit de kleine jongen te adopteren en op te voeden alsof het hun eigen zoon is. In dezelfde nacht tijdens een droom hoort de vader een stem die hem verteld om het kind Kabir te noemen. Kabir is een andere naam voor Allah en dat betekent ‘Grote’. En zo gebeurd het dat het kind Kabir zijn wieg heeft staan in een moslimgezin en dat zijn vader een wever is en dat hij net als zijn vader ook een wever zal worden. Want dat is de traditie van het oude India. Kabir Das was een levendige en nieuwsgierige jongen, hij nam niets zomaar voor waarheid aan. Alles wilde hij weten en verstaan. In de tijd van Kabir werd alles mondeling doorgegeven. Vaak in de vorm van gezang en gedichten. Hij wilde tot in de kern begrijpen waarom bepaalde dingen gedaan of
gezegd werden. Ook het geloof waar hij mee in aanraking kwam en dat was in eerste instantie zijn eigen geloof het Mohemmedanisme en het geloof van zijn medemens het Brahmanisme heeft hij grondig onder de loep genomen.

Hij had vrienden met mensen van beide religies en probeerde gedurende zijn hele leven het beste van beide naar boven te halen. Veel van zijn opvattingen en ideeën verwoordde hij in korte gedichtjes van twee zinnen “de doha’s.” Het genie Kabir was in staat om in deze korte gedichten niet de verschillen maar de overeenkomsten en het gezamenlijk doel naar verlichting weer te geven. Hij schiep als het ware een nieuwe leer, een nieuwe weg, het pad van Kabir. In deze documentaire wandelen we een stukje mee op het pad van Kabir Das en geven het woord aan de broers Mitrasing om te vertellen over de grootsheid van deze bijzondere man. Want de boodschap van Kabir is in onze seculiere maatschappij nog steeds van immense waarde.

Delen via:
comments powered by Disqus