OHM: Maatschappelijke positie hindoe-vrouw

NPO 2:

Gelijkheid tussen vrouwen en mannen, daar is in de praktijk niet altijd sprake van.

  

Maatschappelijke positie van de hindoe-vrouw in Nederland

Gelijkheid tussen vrouwen en mannen is over de hele wereld van belang. Maar in de praktijk is daar niet altijd sprake van. Zo ook niet in India, de bakermat van het hindoeïsme.

Afschuwelijke berichtgeving over verkrachtingen en misbruik van meisjes en vrouwen in India zegt veel over de minderwaardige positie van de vrouw in India. De hindoe-filosofie verkondigt echter iets anders. Volgens de Veda’s wordt de vrouw beschouwd als de belichaming van de universele moeder, Shakti. Zij wordt verheerlijkt als godin. De realiteit wijst echter uit dat de status van de vrouw in India inferieur is aan die van de man.

In Nederland streeft de overheid gelukkig naar gelijke rechten, kansen, vrijheden en verantwoordelijkheden voor vrouwen en mannen. Maar wat is eigenlijk de maatschappelijke positie van de hindoe-vrouw in de Nederlandse samenleving?

In deze uitzending volgen we studente en jongerenambassadeur van Zoetermeer Dewi Ramdaras. Zij ging in gesprek met een aantal vooraanstaande vrouwen die zich bezighouden met politiek, hulpverlening en hindoe-dharma.

 

Zaterdag 15 november 11.30 – 12.00 uur

Herhaling zondag 16 november 15.00 – 15.30 uur

Delen via:
comments powered by Disqus