OHM: Tetary – over strijd, moed en opoffering

NED 2:

Op 1 en 8 juni 2013 wordt een tweedelig docu-drama uitgezonden over een bijzondere episode uit de geschiedenis van Surinaamse Hindoestanen: de periode van contractarbeid en met name de opstand op werkkamp Zorg en Hoop in 1884. Dit jaar is het 140 jaar geleden dat de eerste contractarbeiders aankwamen in Suriname om te werken op de plantages waar vroeger tot slaaf gemaakte Afrikanen hebben gewerkt.

Bekijk hier deel 1:

 

Bekijk hier deel 2:

Er is een nieuwe generatie Hindoestanen die de oude koloniale versie van de geschiedschrijving van Hindoestanen wil vervangen door een nieuwe waarbij uitgegaan wordt van de ervaringen van hun voorouders en niet vanuit de belangen van de kolonisator. Zij willen dat nieuwe verhaal vertellen in een op te richten museum, het Lalla Rookh Museum. Het gebouw van het museum is af. Nu moet de inhoud gemaakt worden. Het bestuur wil aandacht voor het verzet tegen contractarbeid en de rol van vrouwen daarin. Tetary, een jonge moeder van 24 jaar, blijkt één van de leiders te zijn geweest van een opstand in 1884 in werkkamp Zorg en Hoop.

Historicus Tanya Sitaram is door het bestuur van het museum gevraagd om dat nieuwe verhaal te maken. De docu-drama volgt Tanya in haar zoektocht naar wat er werkelijk gebeurd is tijdens contractarbeid. Ze duikt de archieven in, praat met deskundigen en verdiept zich in het leven van Tetary. In de docu-drama vertelt Tetary zelf over haar belevenissen in gedramatiseerde scènes. Een archiefstem vertelt wat de archieven schrijven. Acteurs spelen verschillende scènes na die illustreren wat contractarbeid is geweest, wie Tetary was en wat haar rol was tijdens contractarbeid en hoe de opstand op Zorg en Hoop is verlopen. Tanya reconstrueert het hele verhaal dat geïllustreerd wordt met archiefmateriaal en dramatische scènes.

De docu-drama is opgenomen in Suriname. Aan de dramatische scènes hebben 25 acteurs meegewerkt.

Eerste deel: zaterdag 1 juni 2013, 11.30 uur, Nederland 2
Tweede deel: zaterdag 8 juni 2013, 11.30 uur, Nederland 2

 

Delen via:
comments powered by Disqus