OHM: Yoga en pijnbestrijding

NED 2:

Yoga kan balans in pijnbeleving veranderen. Wat doe je als je al jaren worstelt met chronische pijn? Een grote groep mensen in Nederland zoekt naar antwoord op die vraag. Want langdurige pijn brengt ernstige beperkingen met zich mee. Niet alleen lichamelijk maar ook mentaal, sociaal en maatschappelijk. Volgens veel mensen met chronische pijn helpt de reguliere zorg onvoldoende. Zij moeten vaak jaren wachten op een goede diagnose en behandeling. Driekwart van hen denkt nooit meer van de pijn af te zullen komen. Maar een klein deel van hen is in staat om fulltime te werken.

In de OHM-televisieuitzending Yoga & Pijnbestrijding worden yogaleerlingen geportretteerd die met yoga begonnen vanwege chronische pijnen. Via de reguliere medische zorg kwamen o.a. Ravi, Barbara, Shaida en Lea terecht bij yogacentra in Tilburg, Rotterdam en Den Haag. Ze vertellen over hoe het beoefenen van yoga en hoe dit hun leven veranderde. Ook kijken we bij pandit en yogaleraar Randhier Partiman en Yogi Ram een klassieke Indiase yogaleraar.

Bekijk hier de promo:

Maar kan yoga chronische pijn ook echt bestrijden? Of alleen verlichten? Huisarts Ravee Rhambarose uit Den Haag bevestigt dat veel mensen met baat zouden kunnen hebben bij yoga. Hij pleit er in het programma voor dat veel meer huisartsen mensen met chronische pijn zouden moeten doorverwijzen naar yogatherapeuten.

“Pijn wordt niet alleen veroorzaakt door lichamelijke oorzaken, maar ook door de beleving ervan op het mentale vlak. Yoga kan de balans in de beleving van pijn veranderen”.

Uitzending zaterdag 13 april 2013, 11.30 uur, Nederland 2
Herhaling zondag 14 april 2013, 15.00, Nederland 2

Delen via:
comments powered by Disqus