Ayurveda en: zwangerschap.

In de Ayurveda wordt uitgebreid beschreven wat de maatregelen zijn om een zwangerschap perfect te laten verlopen. Deze maatregelen gelden niet voor de Indiase vrouw alleen maar voor vrouwen van alle samenlevingen. En juist in deze tijd zouden ze extra in de aandacht moeten komen van de westerse vrouw omdat zij daar veel aan kan hebben.
In de eerste plaats zou de zwangere vrouw zich moeten onthouden van alle tabak, alcohol en (veel) vlees omdat volgens de Ayurveda dit bijzonder schadelijk kan zijn voor het nog ongeboren kind.
Roken bijvoorbeeld onttrekt grote doses vitamine C aan het lichaam hetgeen schadelijk is voor de foetus. Het eten van (onvoldoende doorbakken) vlees of rauw vlees (denk aan tartaartjes en filét Americain) wordt sterk ontraden vanwege de verhoogde kansen op toxoplasmose, een ernstige
infectieziekte.

Een andere maatregel is het ondergaan van oliemassages. Tijdens de zwangerschap is het goed om massages te ondergaan, echter pas vanáf de vierde maand! Je voorkomt daar zwangerschaps hypertensie (verhoogde bloeddruk) mee en het geeft rust. Het zijn dan milde massages waarbij vooral
het hoofd en de voeten gemasseerd moet worden. Zuivere sesamoliën of amandeloliën kun je daar het beste voor gebruiken. Wat de Ayurveda in het bijzonder aanbeveelt bij zwangere vrouwen is het gebruik van shatavari, een poeder welke gewonnen wordt uit de wortel van de aspergeplant. Vanwege haar tonificerende werking op eierstokken en baarmoeder dient zij tijdens de gehele zwangerschap
gebruikt te worden. Ook de melkvorming tijdens het zogen wordt bevorderd. We zijn blij dat dit oude Ayurvedische middel thans bij vele Nederlandse apotheken en drogisterijen gewoon in de schappen staat zodat ze ook voor de Nederlandse vrouw goed te krijgen is.
Als je je als vrouw tijdens de zwangerschap moe en uitgeput voelt, dan beveelt de Ayurveda een kuur aan met bala, een plant uit de bekende Kaasjeskruidfamilie. Deze heeft een zuiverende en aansterkende werking en wordt daarom veel gebruikt door zwangere vrouwen met vermoeidheidsklachten.


Vanaf de tweede zwangerschapsmaand wordt het ook aangeraden om regelmatig granaatappels te eten. Deze vrucht (die in de Ayurveda dadima genoemd wordt) bevordert het goede verloop van de zwangerschap. Kort na de geboorte van het kind dient de vrouw zich regelmatig te laten masseren met oliën. Je voorkomt daar o.a. postnatale depressies mee en het bevordert een goede
kraamperiode.

Ook moet gedacht worden aan een goed geestelijk evenwicht gedurende de zwangerschap. De Ayurveda gaat daar zeer uitgebreid op in hetgeen we hier niet allemaal kunnen bespreken. Het komt echter neer op een leven van regelmaat en rust. Als de zwangere vrouw moet werken hoeft dat geen
enkel probleem te zijn, mits zij geestelijk daar goed mee omgaat. Overmatige stress dient dus altijd vermeden te worden.

Delen via:
comments powered by Disqus