Blog: Mijn vrouw heeft borstkanker

Blog: Mijn vrouw heeft borstkanker

Blog in het kader van OHM Magazine oktober 2012
Auteur: Bhayen Sardjoepersad (echtgenoot van Sharmila, respondent over borstkanker)

Dag Bhayen,

In mei 2007 brengt mijn vrouw een bezoek aan de huisarts. Daar wordt ze doorverwezen naar het ziekenhuis, na een aantal onderzoeken krijgt ze te horen dat ze borstkanker heeft.

Voor de buitenwereld zijn wij een normaal jong gezin, bestaande uit vader, moeder en twee jonge kinderen. Maar na mei 2007 is er een nieuw hoofdstuk aan onze levens toegevoegd, namelijk: “geleefd worden”. Als ik hiervoor nog ergens de illusie koesterde dat ik het leven naar mijn hand kan zetten dan is het na het horen van het nieuws dat mijn vrouw ernstig ziek is wel vergaan met mijn illusie.

Binnen een tijdsbestek van een paar dagen moest ik gaan nadenken over zaken als borstamputatie, chemokuren en pruiken uitzoeken. Een groter contrast met het leven hiervoor heb ik mij niet kunnen voorstellen. Werk, carrière en leuke vakantiebestemmingen vormden tot dan toe de belangrijke zaken om beslissingen over te nemen. En nu werd aan mij gevraagd om te praten met mijn kinderen over de ziekte van hun moeder, operaties, zieken bezoek en omgaan met verdriet. En ja, ik heb het gedaan.

Wat ik uit de ziekteperiode van mijn vrouw heb geleerd is dat het leven ons kennelijk toch erop voorbereidt om met uitdagingen om te gaan. Nooit eerder in mijn leven had ik gerealiseerd dat er in mijn onderbewuste een krachtbron aanwezig is dat veel groter is dan al mijn angsten, verdriet en wanhoop. Keer op keer was ik in staat om mijn grenzen te verleggen, ik deed wat op dat moment gedaan moest worden. Of het nu ging om de kinderen voorbereiden op de moeilijke periode die eraan zat te komen, mijn vrouw ondersteunen, of mijn eigen pijn een plek te geven, ik heb doorgezet.

Ben ik hierdoor de held van mijn eigen levensverhaal geworden? Absoluut niet! Nog dagelijks zijn er ups en de downs, maar ik krijg ook het inzicht om het aan te kunnen. Wij zijn meer dan wij denken, dat is een wijsheid die de oude Indiase mystici ons hebben nagelaten. Mijn ervaring is dat alleen persoonlijke ervaring het leven verrijkt en voorziet van inzichten. Leef het leven zoals het op je pad komt en heb het geduld en de wilskracht om te doen wat gedaan moet worden.

Oktober 2012
“Dag Bhayen” staat symbool voor de oude “IK” waarvan ik dacht dat ik het werkelijk was. Nu weet ik het beter. Veel heb ik geleerd van het leven zoals die op mijn pad is gekomen en dierbaar zijn mijn vrouw en kinderen die hieraan hebben bijgedragen.

Delen via:
comments powered by Disqus