Bronzen Shiva in het Rijksmuseum geheel massief

Bronzen Shiva in het Rijksmuseum geheel massief

Onlangs heeft onderzoek uitgewezen dat de bronzen Shiva, die staat in het Rijksmuseum, volledig massief gegoten is. Voor zover bekend is het Rijksmuseum in het bezit van het grootste Shiva beeld in de wereld. Het beeld van de God van de Vernietiging en Schepping weegt ruim 300 kg en behoort tot de Aziatische collectie. Voorheen lukte het door omstandigheden niet het grondig te onderzoeken. Maar waarom is het zo bijzonder?

Het beeld dat rond 1100 gemaakt werd in Zuid-India is ruim 153 cm hoog en 114,5 cm breed. In Europa was het vanaf de Griekse oudheid gebruikelijk zo’n beeld hol te gieten. Dat maakt dit beeld van Shiva juist extra bijzonder. Omstreeks 1100 waren massief gegoten beelden namelijk zeldzaam. Een massief gegoten beeld is zwaarder en kostbaarder waardoor bij het afkoelen eerder krimpscheuren in het brons kunnen ontstaan. ‘We hadden al verwacht dat het beeld zelf massief is, maar dat de aureool en het dwergje onder de voeten van Shiva ook massief zijn, kwam als een totale verrassing’, aldus Anna Slaczka, conservator Zuid-Aziatische kunst.

Onderzoek
Het oude Indiase tempelbeeld is met een vrachtwagen in de meest krachtige röntgentunnel voor zeecontainers van de Rotterdamse douane doorgelicht. Het is de eerste keer dat dit beeld op deze aparte manier is onderzocht. Het museum heeft het beeld eerder proberen door te lichten. In 1999 moest het museum volledig ontruimd worden, maar helaas was het apparatuur niet sterk genoeg om het onderzoek destijds voort te kunnen zetten. Het laatste onderzoek heeft een duidelijk beeld gegeven over de conditie van het beeld met het oog op conservering. Daarnaast kan de datering ook definitief worden vastgesteld.

Waarde van Shiva
De Indiase deelstaat Tamil Nadu staat bekend om zijn indrukwekkende Shiva-tempels. Bronzen beelden ontbraken daarbij niet, want elke tempel had een collectie. Deze werden tijdens belangrijke tempelfestivals gedragen door de stad. De massieve Shiva toont de waarde die het hindoeïsme hecht aan dit soort beelden en getuigt tegelijk van grote kennis van het bronsgieten.

 

Delen via:
comments powered by Disqus