Deze column is geschreven in het verlengde van de uitzending: Help! Ik ben hindoe!
Auteur: Veerin Arjun Sharma (22 jaar, hindoe)
Het boeit me niet wat anderen van me vinden. Wat voor kleren ik draag of hoe ik mijn haar heb. Hierbij komt ook nog eens dat ik een hindoe ben, een moderne hindoe, zo zou ik mezelf willen noemen.
Als er bijvoorbeeld iemand in mijn familie overlijdt, dan scheer ik mijn hoofd kaal en laat een tjoerkie (stukje haar) over, zoals vanuit de hindoetraditie gedaan wordt. Ik heb ook vaak genoeg in dhotie en kurta (Indiase kledij) over Utrecht Centraal gelopen met een tikha op mijn voorhoofd, omdat ik net van de mandir (hindoe tempel) kwam. Hiernaast heb ik ook gewoon een westers leven. Mijn vriendengroep is heel multicultureel en bestaat uit Surinaamse Creolen, Javanen, Marokkanen, Turken en Nederlanders. Ik ga naar school, loop stage, houd van sporten, ga graag uit en mijn favoriete muziek is toch echt reggae. Persoonlijk heb ik het gevoel dat ik alles goed kan combineren. Toch merk ik dat vele hindoejongeren hier wel moeite mee hebben. Volgens mij kunnen of durven de meesten zich niet te uiten als hindoe naar de buitenwereld toe. Ik krijg te vaak de indruk dat er wordt stilgestaan bij wat de ander zal denken.
Vanwaar de angst om apart gevonden te worden of verkeerd begrepen te worden?! Het is juist mooi om je omgeving: vrienden, kennissen en collega’s kennis te laten maken met jouw geloof, cultuur, normen en waarden. Zo weten mijn vrienden wat een tikha inhoudt, waarom wij verschillende goddelijke manifestaties hebben, wat een mandir is en hoef ik geen hindoetempel meer te zeggen. Ik ben er heilig van overtuigt dat je de buitenwereld interesseert door juist te laten zien wie jij echt bent. Als je thuis met hindoestaanse normen en waarden leeft en buitenshuis weer helemaal anders bent, dan ben je toch niet jezelf?!
Ik zeg niet dat je nu je geloof moet gaan verkopen, maar bijvoorbeeld op basisscholen hebben ze het tegenwoordig alleen over het christendom, jodendom en de islam. En als er dan een vierde geloofsovertuiging bij moet komen nemen ze het boeddhisme als voorbeeld. En dat terwijl Buddha een incarnatie van God Vishnu is. Niet dat dit verkeerd is, maar je moet wel beginnen bij de oorsprong. Voor zover ik weet is het Hindoeïsme de oudste religie/levenswijze. Wat is er nu mooier dan een geloof dat niks oplegt of verplicht? En hoe interpreteer jij het hindoeïsme? Ik geloof dat je als hindoe best kan uitgaan hoor en fouten maken is juist menselijk.
Al met al hoop ik dat de hindoejongeren van nu en de komende generaties een juiste samenhang kunnen vinden om de hindoe normen en waarden te combineren met de westerse leefstijl. Je bent niet raar als je twee totaal verschillende werelden ongestoord wilt kunnen combineren, zonder oordeel van de ander. Jij bent ten slotte jij en ik ben ik…We moeten ons niks wijs laten maken, maar trots zijn op het feit dat wij hindoe zijn!
Uitzenddatum: za 23 maart 11.30 – 12.00u & zo 24 maart 15.00 – 15.30u (her), Nederland 2