Column: Nauratri

Column: Nauratri

Nauratri, negen dagen en nachten ter eren van de negen manifestaties van Ma Durga. Dit jaar zal de eerste Nauratri periode van 11 tot en met 19 april gevierd worden. Vandaag dus! In alle mandirs in Nederland zullen zij zich hier mee bezighouden en zullen zij proberen de mensen de juiste betekenis te geven en de juiste kennis over te dragen van Nauratri.

Elk kind ongeacht je een jongen of meisje bent, je jong of oud bent, getrouwd bent of niet het maakt niets uit, tenminste mijn mening is dat je als eerst een band met je moeder schept. 9 maanden lang zit je letterlijk vastgebonden aan je moeder. En zij geeft jou ook de kracht om uiteindelijk op je eigen benen te staan. In goede en slechte tijden zal zij altijd aan je kant staan en over je schouders mee kijken. Zelf heb ik het in het verleden ook verkeerd aangepakt want er zijn altijd misverstanden of onenigheden, maar toch zal ze er zijn wanneer je haar nodig hebt! Ik vind dat wij ook hier aan moeten denken. Eigenlijk altijd maar zeker deze 9 dagen.

Zo, dus ook Ma Durga. Durga Mata de moeder der moeders. De komende 9 dagen en nachten zullen alle hindoes over de hele wereld elke dag stil staan bij een manifestatie van Durga Mata. Nauratri, het woord zegt het zelf dus al 9 nachten. Elke nacht een andere vorm van Durga Mata, deze 9 Saraswati Mata, Vishnu en Laxmi Mata en Shiva en Durga Mata. En elk van deze Mata’s hebben weer elk 3 sub-vormen en dus 9 in totaal. Zij vormen samen de negen aspecten van onze oermoeder. Wij als mens hebben al deze 9 aspecten in ons en het is ons de kans gegund om elke nacht een aspect aan te pakken doormiddel van meditatie en zelfbewustzijn.

“Eigenlijk zit mijn hoofd vol,
vol met rust”

Zelf probeer ik gedurende deze periode zoveel mogelijk naar de mandir te gaan om te kijken en leren wat er allemaal gebeurd. Ik ben al vegetarisch maar ik eet niet buitenshuis deze dagen omdat ik het zekere voor het onzekere wil nemen. Ik ervaar Nauratri als een tijd met veel hectiek en toch zo rustgevend, want elke avond als ik dan weer in mijn bed lig lijkt het alsof mijn hoofd helemaal leeg is. Eigenlijk zit mijn hoofd vol, vol met rust kan ik wel zeggen.

Niet alleen de Mandir’s staan in het teken van Nauratri deze week. Leerlingen van de Hindoebasisscholen vieren masaal het Nauratrifeest.
Het begint al van jongs af aan!

Juf Pritie Wadhwa is druk bezig met haar leerlingen tijdens de Nauratri viering. Kleurplaten van Durga Ma en haar 9 verschijningsvormen worden met veel liefde ingekleurd!

Graag wil ik vragen aan alle hindoes, maar ook aan de rest van Nederland, om een kijkje te nemen in een van de vele mandirs die Nederland rijk is. Zodat zij hier wat van leren maar vooral om te proeven wat wij als hindoes meemaken in de komende nachten.

Ik wens u een Subh Nauratri!

Geschreven door: Veerin Arjun Sharma

Delen via:
comments powered by Disqus